Valentijnsactie

Valentijnsactie

Geachte lezers,

Afgelopen week kwam er een eigenaar van een groot ras bij mij op spreekuur. De vraag was of zijn hond drachtig was, want ze werd zo vol in de buik. Tijdens de echo bleek al snel dat er inderdaad puppy’s aanwezig waren. En niet een paar, maar zeker 10. Het sloeg de eigenaar om het hart, want hier hadden ze geen rekening mee gehouden. De hond was maar even ontsnapt geweest en toch was ze gedekt! De reu van de buren werd als “dader” aangewezen, maar dit veranderde weinig aan de situatie. De eigenaar is nu thuis aan het herstellen van de schrik.

Deze anekdote van afgelopen week doet mij denken aan onze jaarlijkse Valentijnsactie. Voor zowel poezen als katers hebben we een aantrekkelijke actie opgezet.

Voor poezen bedraagt de korting 12,50 euro. En voor katers is de korting 7,50 euro. Ook op het chippen geven we in Februari een korting (5 euro). Dit geldt voor de afspraken welke in februari gemaakt zijn. 

Graag zal ik bij dezen uitleggen wat een sterilisatie en castratie inhoudt.

Bij een sterilisatie openen we de buik van het vrouwelijke dier ter hoogte van de navel. Met een gebogen haakje halen we de eierstokken naar buiten de wond. Daar wordt tussen de baarmoeder en de eierstok door middel van een hechtdraad een knoopje gelegd. Hierdoor kunnen de eierstokken verwijderd worden zonder dat er een bloeding ontstaat. De baarmoeder laten we achter in het lichaam, dit doen we omdat deze geen risico vormt en omdat het operatierisico dan kleiner is.

Na het verwijderen van de eierstokken sluiten we eerst de snede in de buikwand, daarna wordt eerst de onderhuid gesloten waarna de huid gehecht wordt. Deze laatste laag doen we met een doorlopende hechting zodat er geen knoopjes aan de buitenkant te zien zijn.

De castratie van de kater is beduidend eenvoudiger. Er wordt een snede in de balzak gemaakt waardoor de ballen naar buiten worden gehaald, daar worden ze afgebonden. Er komen ook hier geen hechtingen aan de buitenkant gezet. 

In het algemeen hoeft een geopereerd dier geen kapje om de hals. Voor pijnstilling wordt uiteraard gezorgd. Deze ingrepen leiden gelukkig zelden tot complicaties (al vinden we elke complicatie er één te veel).

Mochten er vragen zijn over deze ingrepen dan kan je ons altijd bellen of mailen. (0572-353334 of info@middensalland.nl).

 

Vriendelijke groet,

Bob Suurenbroek

Dierenarts in Raalte en Heino.

 

Onze dierenartsen staan voor uw dier(en) klaar

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar boven