Samen de beste zorg voor uw konijn

De gezondheid van uw konijn

De gezondheid van uw konijn is van groot belang. Niet alleen voor uw konijn maar ook voor uzelf. Met preventieve diergeneeskunde zorgt u ervoor dat uw dier gezond blijft.

De pijlers van preventieve diergeneeskunde zijn:

Goede voeding

Kies hoogwaardige voeding van een gerenommeerd merk dat past bij de behoefte van uw konijn. De gebruikte grondstoffen in de voeding bepalen de kwaliteit en dus de prijs.

Konijnen moeten onbeperkt hooi kunnen eten. Daarnaast mogen ze brokjes hebben. Geef geen brokjes met kleurtjes (want hier eten ze selectief in en dat is niet goed), 25 gram per kilo lichaamsgewicht. Groente mag ook, maar liever geen kool of sla.

Vaccinaties

Een andere belangrijke manier om ziektes te voorkomen is het beschermen tegen konijnenziekte type 1 en 2 en tegen myxomatose.

Kom 1x per jaar met uw konijn bij ons langs (bij voorkeur in het voorjaar) en wij zorgen ervoor dat de bescherming tegen deze aandoeningen op orde is.

Lichamelijk onderzoek

Tijdens de jaarlijkse vaccinaties wordt uw konijn uitgebreid onderzocht. Als er aanvullende onderzoeken of behandelingen nodig zijn, dan wordt dat met u besproken. Het doel hiervan is om leed te voorkomen door ziektes op tijd te onderkennen of te behandelen.

Parasieten bestrijden

Konijnen in Nederland kunnen met parasieten besmet worden die schadelijk zijn voor uw huisdier maar ook voor uzelf. Denk aan schurft, schimmel, oormijt en vachtmijt. Op basis van de leeftijd en grootte van uw konijn, adviseren wij welke moderne middelen het beste gegeven kunnen worden.

Myiasis bij konijnen

Met hoge temperaturen is het nog meer van belang om uw konijn en zijn omgeving schoon te houden. Een groot risico in de zomermaanden is myiasis bij konijnen, oftewel maden. Ze komen aan maden omdat vliegen, met name de groene vleesvlieg, eitjes leggen op warme en vochtige plekken. Vooral de streek rondom de anus en liezen zijn risicoplekken. Binnen enkele uren kunnen de eitjes uitkomen met maden. De maden graven zich door de huid en komen in het onderhuidse weefsel van het konijn terecht, als er niet op tijd gehandeld wordt is het in veel gevallen levensbedreigend.

Alles op een rijtje

Mogelijke oorzaken:

 • voeding (zorg voor voldoende vers hooi en geef niet teveel krachtvoer)
 • overgewicht (konijn kan kont niet schoonmaken)
 • onhygiënische leefomgeving
 • wondjes

Symptomen

 • roodheid, wondjes, gaten en maden in de huid
 • pijn en jeuk
 • verminderde eetlust
 • sloom

Risico verkleinen

 • goede hygiëne van zowel de leefomgeving als het konijn zelf
 • check regelmatig achterhand
 • horrengaas
 • NOMyiasis spray, deze spray kan worden gebruikt om maden te voorkomen, Het bevat ivermectine en S-methopreen en moet om de 4 weken toegediend worden om een goede bescherming te geven.
gezelschapsdieren-konijn-3
gezelschapsdieren-konijn-2

Veel voorkomende aandoeningen bij konijnen

Onze beste tips, zodat u aandoeningen bij uw konijn weet te signaleren, te voorkomen of te genezen.

Myiasis bij konijnen

Met hoge temperaturen is het nog meer van belang om uw konijn en zijn omgeving schoon te houden. ...
Adriaan-Beulens-kl
Anja-Bronninkreef.-kl
Bob Suurenbroek
Darina-van-Lenthe-kl

Onze specialisten staan
voor jouw dier(en) klaar

Of bel
0572 - 353334

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar boven