Ontwormmiddelen paarden

Ontwormmiddelen paarden

Resistentie

Om resistentie te voorkomen geven wij niet zomaar ontwormmiddelen voor paarden af aan de balie. Wettelijk gezien mogen wij alleen ontwormmiddelen meegeven als we paarden/pony’s, en de manier waarop ze gehouden worden, kennen. Deze regels zijn er omdat steeds meer wormen resistent zijn voor ontwormmiddelen. Dit komt doordat er in het verleden vaak routinematig, zonder aanleiding, werd ontwormd. We willen daarom terughoudend zijn met ontwormen zodat er nog werkzame middelen zijn als dieren echt ziek worden door wormen.

 

Mestonderzoek

Wij vragen dan ook om mest in te leveren zodat wij deze kunnen onderzoeken op de aanwezigheid van wormeieren. Aan de hand van de uitslag bepalen we of het nodig is om te ontwormen, en zo ja, met welk middel. Ons advies is om minimaal drie keer per jaar mestonderzoek te laten uitvoeren (in maart, juni en september). Neem voor het mestonderzoek een beetje verse mest, dat de grond niet heeft geraakt (bovenkant verse mesthoop). Er is slechts 3 gram mest nodig voor het onderzoek.

 

Er zijn een paar uitzonderingen

Mestonderzoek is altijd aan te raden, maar niet altijd verplicht. We mogen ontwormmiddelen meegeven als we vaker bij u op locatie komen en weten dat ontwormen nodig is. Drachtige merries en dieren jonger dan drie jaar vormen ook een uitzondering op de regels. Deze dieren hebben minder afweer en daarom eerder last van wormen. Heeft u een drachtige merrie, jong paard/pony en/of een veulen, neem dan contact met ons op om mestonderzoek en ontwormen te bespreken.

Mochten er nog vragen zijn neem gerust contact met ons op: 0572-353334

Team DGC Midden Salland

Onze dierenartsen staan voor uw dier(en) klaar

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar boven