Giardia

Giardia

Giardia is een darmparasiet die voorkomt bij hond en kat. De naam parasiet geeft aan dat het een gastheer (mens of dier) nodig heeft om zich in leven te houden. Giardia is een zoönose, dit betekent dat het overdraagbaar is van dier op mens.

Het dier kan geïnfecteerd raken door in contact te komen met  besmette ontlasting van een ander dier. Het is vaak al voldoende wanneer uw hond ontlasting aanraakt of uit een besmette waterplas drinkt. Vooral jonge dieren en dieren met verminderde afweer zijn erg gevoelig. Lang niet alle dieren die met Giardia besmet zijn, worden er ziek van. Sterker nog, dieren die gezond lijken, kunnen toch Giardia bij zich dragen en zelfs andere dieren besmetten. In de omgeving kan de parasiet langdurig aanwezig blijven. Het komt daardoor vaak voor dat een hond of kat opnieuw besmet wordt.

Symptomen

Bij diarree die niet overgaat  na een standaard behandeling speelt steeds vaker Giardia een rol. Giardia geeft dunne ontlasting of  brijachtige stinkende diarree en er kan slijm en bloed bij zitten. Soms zie je ook dat de honden misselijk zijn en braken, maar meestal behouden ze wel hun eetlust. Met name jonge dieren kunnen er erg ziek van zijn, ze vermageren en gaan braken. De infecties bij pups en kittens kunnen een dodelijke afloop hebben, als ze niet op tijd behandeld worden.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door onderzoek van ontlasting. Omdat Giardia niet elke dag uitgescheiden wordt, vragen wij om drie dagen lang elke dag een beetje ontlasting te verzamelen. Hier wordt een mengmonster van gemaakt, dat vervolgens onderzocht wordt op de parasiet.

Behandeling

Na het stellen van de diagnose wordt er door de dierenarts een therapie ingesteld. Er zijn hiervoor  verschillende middelen beschikbaar. Wij gebruiken hiervoor de Panacur, dit is een kuur van twee keer vier dagen met een tussentijd van twee weken. Omdat herbesmetting vaak voorkomt is het van belang dat de kuur herhaald wordt.

Wat moet u verder doen bij Giardia?

Een goede hygiëne is erg belangrijk. De hond of kat kan zichzelf  opnieuw  besmetten door de cysten van Giardia, deze kunnen in de vacht blijven hangen of de leefomgeving besmetten. Om dit te voorkomen is het van belang uw huisdier te wassen op de 3e en 5e dag na het begin van de behandeling. Kleedjes en andere dingen waar uw huisdier op ligt, moet u zo en heet mogelijk wassen. Giardia sterft pas bij een temperatuur  van minstens 70˚C.  Water-, voerbakjes en speeltjes elke dag afwassen met kokend water. Bij dieren met een lange vacht raden we aan dit rond de anus weg te knippen. Reinig en desinfecteer de omgeving waarin uw huisdier leeft, bijv. met chloorhoudende middelen. En vergeet niet uw handen te wassen na contact met uw huisdier. Om (her) besmetting te voorkomen kunt u het beste de ontlasting van uw huisdier meteen opruimen.

Mocht u vragen hebben bel gerust: 0572-353334.

Onze dierenartsen staan voor uw dier(en) klaar

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar boven