Let op, de eikenprocessierups is weer in aantocht.

Let op, de eikenprocessierups is weer in aantocht.

De eikenprocessierups is weer in aantocht. Volgens Kenniscentrum Wageningen gaat de eikenprocessierups deze dagen weer brandharen krijgen.

Deze komt inmiddels in heel Nederland voor op eikenbomen, met name in de  maanden april tot juli. De dieren zijn hooguit drie centimeter lang en verplaatsen zich altijd in grote groepen over bomen die de rupsen tijdens de lente kaalvreten. De haren, die zich door de lucht verspreiden, kunnen flinke irritatie aan de huid (vaak met allergische reactie) of longen veroorzaken.

Bij de mens zijn de belangrijkste klachten rode bultjes op de huid met heftige jeuk en irritatie ook ontstoken ogen komen voor. De laatste jaren zijn er steeds vaker meldingen over klachten bij paarden, honden en katten door deze rups. Vermoed wordt dat ook landbouwhuisdieren er last van kunnen hebben.

De meeste overlast bij dieren wordt gezien in de zomermaanden juni tot september. Honden en katten lopen risico wanneer ze aan nesten snuffelen of deze in de bek nemen. Hierdoor nemen ze vaak grote hoeveelheden brandharen op en er kunnen dan zwellingen ontstaan van de tong en lippen, een ontsteking van het mondslijmvlies, ogen en ademhalingsproblemen. De dieren gaan speekselen en tranen en bij honden kunnen ook slikklachten, kokhalzen en braken worden gezien. Klachten van de huid zijn zeldzaam, omdat dieren een vacht hebben.

Voorkomende klachten bij hond en kat op een rijtje:
* heftig wrijven met de poot over de snuit
* pootjes heftig over de grond wrijven
* kwijlen
* zwaarder ademen/benauwd worden
* zwellen van de tong/blaren in de bek
* braken

Bij het zien van de bovenstaande verschijnselen neem dan contact met ons op (0572-353334), wij kunnen uw huisdier behandelen voor het tegengaan van zwellingen, pijn en braken. Als er brandharen in de bek zitten, dan moet deze uitgebreid gespoeld worden. Vaak moet de behandeling enkele dagen worden voortgezet. Het duurt soms enkele weken voordat alle klachten verdwenen zijn.

Let dus goed op met wandelen en probeer contact van uw huisdier met de rupsen en resten ervan te vermijden. Ga na contact met de rupsen of haren het dier niet krabben of wrijven, maar was of spoel de bek, de huid of ogen goed met water.

Mocht u meer informatie willen kunt u altijd bellen: 0572-353334.

Onze dierenartsen staan voor uw dier(en) klaar

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar boven