Column

Vreemde voorwerpen eten

Vreemde voorwerpen eten

Beste lezers,

Vorige keer heb ik u het verhaal verteld van de hond die een rolladenetje opgegeten had, met heel vervelende gevolgen. De hond moest geopereerd worden en kon ternauwernood gered worden, gelukkig…

Niet alle honden in onze praktijk hebben deze column gelezen, want we hebben de laatste tijd meerdere honden gehad die vreemde voorwerpen gegeten hebben.

  • Allereerst een hond die een strip antidepressiva opgegeten had. Deze medicijnen zijn in grote hoeveelheden echt niet goed voor dieren. Dit staat nog los van de snijdende werking van de strip op het maagdarmslijmvlies.
  • Vervolgens had een andere hond een pot met valium gegeten, ook hiervoor geldt dat dit niet echt gezond is voor honden, ze worden er slaperig van en het is uiteraard giftig bij hoge doseringen.
  • Een logeerhond van een klant had tijdens het uit de bench halen besloten dat een winterhandschoen best lekker was en slikte het in zijn geheel door.
  • De volgende hond had de op maat gemaakte oordopjes opgegeten van de zoon des huizes. Deze waren niet giftig, maar kunnen wel een verstopping geven in de darmen.
  • In dezelfde categorie was de hond die airpods  opgegeten had, althans dat dacht de eigenaar. Een röntgenfoto gaf snel uitsluitsel dat dit niet het geval was. Deze hond kon dus zo weer naar huis.
  • Een pup had zich deze maand tegoed gedaan aan een schaal paaseitjes.
  • Mijn eigen hond had besloten dat een pak pure hagelslag echt niet alleen voor mensen bedoeld was.

En zo kan de lijst nog veel langer gemaakt worden. Het is natuurlijk het beste dat dieren niet in de gelegenheid komen om dingen op te eten die niet goed voor ze zijn. (U ziet dat het ook in mijn huis niet altijd goed gaat).

Het volgende advies is om de hond (katten doen dit van nature niet zo snel) zo snel mogelijk naar de praktijk te brengen, want hier kunnen we een injectie geven waar de hond misselijk van wordt. Vaak is dit voldoende om, middels braken, het probleem op te lossen en hoeven we niet te opereren. Hopelijk kunnen deze voorbeelden ervoor zorgen dat uw huisdier niet in de vervelende situatie hoeft te komen zoals hierboven beschreven.

Een heel andere onderwerp, maar wel actueel is dat het vlooien en tekenseizoen op het punt van uitbreken staat. Bij de balie kunt u middelen krijgen welke 3 maanden effectief werken tegen beide parasieten. Onze assistentes geven u graag meer informatie.

Vriendelijke groet,

Bob Suurenbroek

Dierenarts in Raalte en Heino.

Onze dierenartsen staan voor uw dier(en) klaar

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar boven