Column

Vebeterde medicijnen tegen artrose en jeuk

Vebeterde medicijnen tegen artrose en jeuk

Geachte lezers,

In de dagelijkse praktijk komen sommige handelingen erg vaak voor en andere aandoeningen veel minder vaak. De zeldzame gevallen zijn in het algemeen spectaculair. Zo had ik gisterenavond een hond met een stuk hout dwars in de keel. De eigenaar had een stok weggegooid waar de hond achteraan gerend had. De stok bleef echter schuin in de grond steken waar de hond met open bek “in rende”. Het gevolg was dat de punt van de stok een gat in de keel veroorzaakte waarna het afbrak en achterbleef.

Op de praktijk aangekomen moest de hond uiteraard onder narcose gebracht om het geheel te verwijderen en te repareren. Met dit verhaal kom ik bij een welgemeend advies…gooi geen stokken weg om te laten apporteren. Nu is dit een spectaculair geval waarover gemakkelijk een column te schrijven is. Toch komt dit soort situaties zelden voor.

Wat wij in de praktijk echter veel vaker zien maar die toch minder indrukwekkend zijn, zijn  artrose (gewrichtsslijtage) en allergische huidontsteking. Aan deze aandoeningen zijn in het algemeen minder aansprekende voorvallen te wijden.

Toch ga ik over deze ziektes spectaculair nieuws melden, er zijn namelijk sinds een tijdje sterk verbeterde medicijnen beschikbaar voor deze voorheen vaak matig te behandelen aandoeningen. Het betreft maandelijks toe te dienen injecties die zowel de pijn (ingeval van artrose) als de jeuk (in geval van allergie) fors laten verminderen. Het middel tegen pijn bij artrose is er voor zowel de hond als de kat, tegen jeuk is het er voor de hond.

De resultaten zijn in het algemeen goed tot zeer goed, en een zeer belangrijk pluspunt is het ontbreken van noemenswaardige bijwerkingen. Dus ook bij oudere dieren, nierpatiënten en maag-darmpatiënten kan het zonder meer worden toegediend.

De dierenarts zal beoordelen of het huisdier in aanmerking komt voor het opstarten van de therapie waarna de assistentes het herhalingsinjecties kunnen toedienen. De eigenaar hoeft dus niet elke keer een volledig consult te betalen voor de maandelijkse herhalingsinjectie, dit drukt de kosten wat fijn is in deze kostbare tijden.

Al met al is dit voldoende reden om u te informeren over deze, in mijn ogen, toch spectaculaire ontwikkelingen.

Ik kan me voorstellen dat u vragen heeft over dit onderwerp, bel ons dan gerust op 0572-353334

En dus geen stokken meer gooien 😉

Vriendelijke groet en een fijne vakantie gewenst,

Bob Suurenbroek, Dierenarts in Raalte en Heino

Tot slot nog een mededeling van huishoudelijke aard. Vanaf 24 juli tot en met 1 september zal onze praktijk in Heino, in verband met de zomervakantie, gesloten zijn. Er kunnen desgewenst wel medicijnen in het halletje klaargelegd worden.

Onze dierenartsen staan voor uw dier(en) klaar

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar boven