Column

Vaccineren

Vaccineren

Beste lezers,

In de top drie van medische ontdekkingen staat zonder twijfel het vaccineren of inenten. Het principe is eenvoudig: neem de verwekker van een besmettelijke ziekte, maak hem onschadelijk maar niet helemaal stuk en spuit hem in bij een mens of een dier. Als reactie zullen er antistoffen gevormd worden die er voor zorgen dat de bacterie of het virus het gevaccineerde dier niet meer ziek kan maken.

Zo eenvoudig als het principe is, zo ingewikkeld is de uitvoering. Wat wel weer eenvoudig is, is het beredeneren dat vaccineren, overbodig, eigenlijk slecht is. Het tegenovergestelde is echter waar… Vele jaren van onderzoek, ontelbare experimenten en heel veel geld zijn nodig geweest voor het ontwikkelen van een vaccin dat effectief en veilig is.

In de diergeneeskunde komen we regelmatig tegen dat, eigenaren van een hond of kat die, om wat voor reden dan ook, hun huisdier niet in laten enten.  Soms omdat getwijfeld wordt aan de noodzaak, soms uit zuinigheid maar ook regelmatig omdat het simpelweg vergeten wordt. Bijvoorbeeld de hond Balou.

Balou was een 4 maanden oude pup die bij ons kwam vanwege aanhoudend braken en diarree. En Balou voelde zich ziek, heel erg ziek. Na ruim een week gevochten te hebben voor zijn leven is Balou dood gegaan. Dood gegaan aan leptospirose. En weet je wat dit geval extra treurig maakt? Balou had helemaal geen leptospirose hoeven krijgen! Het is één van de ziektes waar we een effectief vaccin tegen hebben. Net als tegen parvo, hondsdolheid, leverziekte en nog een paar andere, vaak dodelijke, infectieziekten bij honden.

Hondsdolheid is de laatste tijd erg actueel. De vluchtelingen uit Oekraïne hebben vaak ongevaccineerde dieren bij zich. Deze worden zodra ze de Europese Unie binnenkomen gelijk gevaccineerd tegen hondsdolheid. Het is echter de vraag of alle dieren bereikt worden. Het is daarom in mijn ogen verstandig om, als u in de buurt van een opvanglocatie woont, uw hond en kat te vaccineren tegen hondsdolheid. Hondsdolheid is uiteindelijk een dodelijke ziekte voor bijna alle zoogdieren (inclusief de mens).

Laatst las ik dat er nog maar twee landen in de wereld (Afganistan en Pakistan) zijn waar nog poliomyelitis, een ernstige hersenziekte bij mensen, voorkomt. En de verwachting is dat binnen enkele jaren polio volledig uitgebannen zal zijn uit de wereld. En weet u hoe dat geweldige resultaat bereikt is? Juist. Door een jarenlang wereldwijd vaccinatieprogramma. De pokken zijn helemaal verdwenen door een vaccinatieprogramma.

Voor leptospirose, hondsdolheid en vele andere infectieziekten bij honden en katten is dat moment nog heel ver weg. Maar gelukkig beschikken we over effectieve en veilige vaccins waarmee we onze eigen huisdieren kunnen beschermen tegen deze ziekten. Laat u niks wijsmaken. Wanneer u twijfelt, neem gerust contact met ons op om te overleggen welk vaccinatieschema voor uw hond of kat het meest geschikt is.

Met vriendelijke groet,

Bob Suurenbroek

Dierenarts Raalte en Heino

Onze dierenartsen staan voor uw dier(en) klaar

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar boven