Oorontsteking komt veel voor bij de hond en minder vaak bij de kat, het is vaak een pijnlijk en hardnekkig probleem. In de meeste gevallen is er sprake van een ontsteking van de gehoorgang, af en toe zien we ook een middenoorontsteking.
Symptomen
Dieren met een oorontsteking laten vaak de volgende klachten zien:
- Schudden met hun kop, of een scheve kop.
- Veel krabben aan de oren.
- Ze piepen soms van de pijn, als ze krabben of iemand aan hun oren zit.
- Het oor ruikt onaangenaam en/of is vies.
Bij een middenoorontsteking kan het evenwichtsorgaan aangetast worden, de klachten zijn dan ernstiger. Zo kan het dier evenwichtsstoornissen vertonen, loopt rondjes en valt om.
Oorzaken
Bij jonge dieren en bij katten die veel buiten komen zijn oormijten een belangrijke oorzaak voor de ontsteking. Andere factoren die de kans op een oorontsteking vergroten zijn:
- Een huidziekte (allergie).
- Een grasaar in het oor.
- Nauwe gehoorgang.
- Veel haren in het oor.
- Poliep.
- Tumor.
Diagnose
De dierenarts kijkt tijdens het onderzoek met een otoscoop in het oor van het dier. Zo kunnen ze de gehoorgang beoordelen, maar ook het trommelvlies. Tijdens het onderzoek kan de dierenarts bekijken of er sprake is van een besmetting met oormijt, een infectie van alleen de gehoorgang of dat er meer aan de hand is. Soms is aanvullend onderzoek nodig, denk hierbij aan een uitstrijkje of een kweek van het oorsmeer.
Behandeling
De behandeling van oorontsteking hangt af van de oorzaak, in veel gevallen zal een oorzalf onderdeel zijn van de behandeling. Als de gehoorgang erg vies is wordt het oor eerst gespoeld (meestal onder narcose) of wordt er een oorreiniger meegegeven.
Zalf aanbrengen
Zorg ervoor dat, voordat u begint, een klein beetje zalf aan de buitenkant van het tuitje van de tube zit. Probeer van de gehoorgang een rechte buis te maken (van nature heeft de gehoorgang een ‘ bocht’ ), dit doet u door een beetje aan het oor te trekken. Breng de zalf diep genoeg aan, de zalftube laat u in de gehoorgang verdwijnen. Knijp dan een beetje zalf uit de tube en masseer de gehoorgang grondig zodat de zalf zich goed kan verdelen. In het oor bevinden zich veel bacteriën, zorg ervoor dat u uw handen altijd voor en na het zalven wast en maak het puntje van de tube na elke behandeling schoon.
Voor meer informatie kom langs, of bel ons op: 0572-353334.