Column

Het belang van ontwormen

Het belang van ontwormen

We komen ze geregeld tegen bij ons in de praktijk, puppy’s uit het buitenland. Van blijde, vrolijke puppy’s tot pups die schichtig en angstig zijn. Deze puppy’s hebben vaak extra aandacht nodig, het zijn pups van zwerfdieren of in sommige gevallen van broodfokkers. Ze verkeren niet altijd in een goede conditie en hebben vanaf hun geboorte niet de juiste verzorging gehad. Zo ook Lia een pup van ongeveer 3 maanden oud die door een stichting uit Italië is gehaald, deze leukerd kwam eind vorige maand bij ons met klachten als; waterdunne diarree, lusteloos, niet eten en drinken. Na een eerste consult knapte ze niet op en kwam ze weer bij ons. Haar buikje was erg bol, ze had aandrang om te poepen maar dit lukte niet. We maakten een röntgenfoto voor verder onderzoek en zagen een darmafsluiting. Er zat niks anders op dan haar te opereren.

Elke operatie brengt risico’s met zich mee, aangezien Lia erg jong en zwak was, was het een risicovolle ingreep. Gelukkig ging de operatie voorspoedig en werd ze goed wakker. Om haar goed in de gaten te houden verbleef ze een paar dagen bij ons, waarbij ze veel aandacht en liefde kreeg (ondertussen was iedereen dol op haar geworden).

Na de operatie heeft Lia veel wormen uitgepoept, hier kunnen pups erg ziek van worden. Alle pups worden geboren met wormen, die ze via hun moeder krijgen.  Door een wormbesmetting kunnen pups een groeiachterstand krijgen, er kan zelfs blijvende schade ontstaan. Daarom is het van belang om een pup al vanaf 2 weken leeftijd te ontwormen en dit iedere 2 weken te herhalen tot een leeftijd van 8 weken. De moeder moet dan ook iedere keer mee ontwormd worden. Daarna adviseren we de pup iedere maand tot een half jaar leeftijd te ontwormen en vervolgens levenslang iedere 3 maanden. Let ook goed op wanneer u met uw hond naar het buitenland op vakantie gaat, uw hond kan dan met een ander type worm in aanraking komen. Vraag ons advies om uw hond zo goed mogelijk te beschermen voor alle wormen en parasieten die in uw vakantieland kunnen voorkomen.

Inmiddels is Lia een speelse en actieve pup, lekker ondeugend zoals een pup behoort te zijn! We hebben gehoord dat ze een nieuw huisje heeft gevonden en zich helemaal op haar plek voelt. Mocht u een hond uit het buitenland willen adopteren, lees u goed in en mocht u het niet vertrouwen trek op tijd aan de bel!

Via deze weg willen wij ook graag laten weten dat wegens personele bezetting onze praktijk in Heino tijdens de zomervakantie van maandag 18 juli t/m vrijdag 26 augustus gesloten is. Onze praktijk in Raalte is de gehele zomerperiode geopend volgens onze reguliere openingstijden.

Wij wensen iedereen een fijne zomervakantie toe!

Team DGC Midden Salland

Onze dierenartsen staan voor uw dier(en) klaar

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar boven