Column

Castreren, steriliseren en chippen van katten

Castreren, steriliseren en chippen van katten

Als dierenartsen castreren en steriliseren we bijna dagelijks katers en poezen. Dit doen we met een reden. Want naast het voorkomen van de voorplanting, heeft deze ingreep meerdere voordelen. We weten dat katten die niet gecastreerd zijn en buiten komen, veel verder van huis gaan rondzwerven. Dit geeft een grotere kans op aanrijdingen of andere ongelukken. In een groter leefgebied komt de kat ook meer katten tegen, met meer risico op vechtincidenten. Sowieso zijn niet gecastreerde katten vaker betrokken bij deze vechtincidenten.

Ook voor katten die binnen gehouden worden is het raadzaam om te castreren of steriliseren. Een niet-gecastreerde kater zal een sterke onaangename urinegeur ontwikkelen, de zogenaamde katerlucht. Daarnaast zullen ze de neiging krijgen om hun geur door het huis te verspreiden, het sproeien.

Ook binnenpoezen worden gesteriliseerd. Door te steriliseren zullen ze geen krolsheid meer vertonen. Dit zal meer rust in huis geven, want een krolse poes in huis is vaak geen pretje. Ook zien we dat niet-gesteriliseerde poezen vaker borstkanker en baarmoederontstekingen ontwikkelen, iets wat bij de gesteriliseerde poes eigenlijk niet voorkomt. Natuurlijk bestaat er ook een poezenpil om de krolsheid te voorkomen, maar daarmee voorkom je zeker geen borst- of baarmoederproblemen. Een poezenpil adviseren wij eigenlijk alleen voor tijdelijk gebruik als er nog een nestje gewenst is.

Kortom: wij denken dat elke kat gebaad is bij een castratie of sterilisatie, tenzij er plannen zijn om er mee te fokken.

Voor de hele maand februari bieden wij een Valentijnsactie aan. Voor het castreren van katers bieden wij een korting van 5 euro aan en voor de sterilisatie van poezen een korting van 10 euro.

U heeft waarschijnlijk ook in het nieuws gehoord dat er plannen zijn om het chippen van katten te verplichten. Dit onder andere om de vele katten die weglopen sneller met hun baasje te kunnen verenigen, maar ook om duidelijker te hebben of katten die buiten rondlopen wel of niet een eigenaar hebben. Onzeker is nog per wanneer dit in zou gaan. Mocht u vooruitlopend hierop uw kat willen laten chippen, geven wij ook hierop in de maand februari 10 euro korting.

Onze dierenartsen staan voor uw dier(en) klaar

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar boven