Column

Aandacht voor konijnen

Aandacht voor konijnen

Komende maand besteden we aandacht aan het Konijn. Konijnen zijn erg in de groei qua hoeveelheid gehouden dieren. Ze staan, na de hond en kat, op de derde plaats. Ze zijn erg gezellig en boeiend om het gedrag te bekijken.

Wat we echter vaak zien is dat konijnen niet de optimale verzorging krijgen. Ze moeten een grote leefruimte hebben met veel afleiding, in een groep geplaatst worden en de juiste voeding krijgen. Een konijn alléén in klein hokje is dus niet echt gewenst.

Qua voeding is het in feite niet erg moeilijk. Het konijn moet onbeperkt hooi krijgen en elke dag vers water. De brokjes worden vaak in te grote hoeveelheid gegeven. De norm is 25 gram brokjes per kilogram gewenst lichaamsgewicht, per dag. Als het voer op is, pas de volgende dag weer nieuwe geven. Ze gaan vervolgens het hooi eten en dat is erg gezond voor ze (In de natuur krijgen ze ook geen brokjes!). Als je brokjes koopt, kies dan voor compleet voer zonder verschillende kleurtjes.

Ziektes die veel voorkomen zijn Myxomatose, Konijnenziekte en maden. Myxomatose geeft onderhuidse zwelling op met name de kop, later krijgen ze longontsteking waar het konijn aan zal sterven. De ziekte wordt verspreid door insecten en onderling contact. Gelukkig is er een goed vaccin.

Konijnenziekte zien we ook vaak. Plotselinge sterft is het enige wat we zien. De verspreiding gaat vergelijkbaar als bij Myxomatose. Ook hier is vaccinatie zeer effectief.

Maden worden veroorzaakt door strontvliegen. Deze leggen hun eitjes op de vieze vacht van konijnen. De eitjes komen uit en de maden beginnen aan de huid van het konijn te knagen. Dit kan vreselijke wonden geven. Hier is geen vaccin tegen, maar vliegengaas om de vliegen weg te houden helpt goed. Ook kan je de vacht preventief inspuiten met vliegen werende middelen. Tot slot kan de vieze vacht verminderd worden door minder brokjes te geven, van hooi krijgen ze in het algemeen geen plakpoep.

Omdat april de maand is waar we extra aandacht aan het konijn geven, geven we 5 euro korting op de vaccinatie. U kunt bellen voor een afspraak.

Vriendelijke groeten, mede namens de medewerkers van de praktijk,

Bob Suurenbroek

Dierenarts in Raalte  en Heino.

Onze dierenartsen staan voor uw dier(en) klaar

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar boven