Chocolade vergiftiging

Chocolade vergiftiging

Met de feestdagen in het vooruitzicht is er vaak veel chocolade in huis te vinden, denk aan de heerlijke chocoladeletters en van die lekkere kerstkransjes. Een echte traktatie voor de mens, ook zien honden vaak de kans om ervan mee te snoepen alleen kan chocolade zeer giftig zijn voor honden.  Dit heeft te maken met de stof theobromine, deze giftige stof wordt bij honden langzaam afgebroken waardoor het zich als het ware ‘opstapelt’ in het lichaam. Of de hond er ook ziek van wordt is afhankelijk van een aantal factoren,  namelijk: zijn lichaamsgewicht, welke soort chocolade en  hoeveel chocolade hij heeft opgegeten.

Verschillende soorten chocolade

Niet alle soorten chocolade zijn even gevaarlijk, dit komt doordat het percentage theobromine varieert per soort. Vaak geldt de regel: hoe donkerder de chocolade des te meer theobromine het bevat. In witte chocolade zit vrijwel geen theobromine, kort gezegd betekent dit dat pure chocolade het grootste gevaar oplevert. Heeft uw hond teveel chocolade gegeten? Vul de hoeveelheid in op de  ‘Chocolade Toxiciteits meter‘ en check of uw hond teveel chocolade heeft ingenomen.

Symptomen

Wanneer een hond teveel chocolade (theobromine) heeft gegeten kunnen onderstaande verschijnselen optreden:

  • Rusteloos
  • Braken
  • Diarree
  • Veel plassen en drinken
  • Trillen, de hond kan aanvallen krijgen
  • Verhoogde hartslag
  • De hond kan in coma raken met soms sterfte als gevolg.

Wat te doen bij inname?

Als u denkt dat uw hond teveel chocolade heeft gegeten dan is het verstandig om ons te bellen, u kunt ons bereiken op: 0572-353334. Geef dan aan wat voor soort chocolade uw hond heeft gegeten, hoeveel en wanneer hij dit gegeten heeft. Belt u ons binnen vier uur na inname, dan kunnen wij uw hond laten braken. Is het langer dan vier uur geleden is dan wordt uw hond opgenomen voor verdere behandeling.

NB: Chocolade is ook giftig voor katten, alleen zijn katten veel kieskeuriger en zullen niet zo snel uit zichzelf chocolade gaan eten.

Onze dierenartsen staan voor uw dier(en) klaar

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar boven