Blauwtong aangetroffen in Nederland

Blauwtong aangetroffen in Nederland

Zoals de meesten van u al in het nieuws wel hebben meegekregen is er op 4 bedrijven in Nederland Blauwtongvirus aangetoond. Op dit moment is het virus alleen nog aangetoond bij schapen, echter het virus is besmettelijk voor alle herkauwers.

Verschijnselen
Blauwtong veroorzaakt met name klinische ziektebeelden bij schapen, maar alle herkauwers zijn gevoelig. Bij schapen zijn de verschijnselen hoge koorts, neusuitvloeiing, dikke lippen, speekselen, rode tot paarsblauwe slijmvliezen, een dikke tong en wonden aan de zijkant van de tong, op de tandloze rand van de kaak en op de wangen. Verder wordt oedeem (zwelling) tussen de kaaktakken gezien en kreupelheid (door gezwollen kroonranden met pijn), veel liggen, staan met poten bij elkaar en een bolle rug. Bij koeien verloopt de ziekte vaak symptoomloos, maar ook bij koeien kunnen de ernstige symptomen zoals bij het schaap worden waargenomen.

Let op: in combinatie met de hitte die voor de komende periode voorzien is, is het van belang om extra alert te zijn op afwijkend gedrag en/of de klinische symptomen.

Zowel bij het schaap/geit als bij het rund kunnen vruchtbaarheidsproblemen voorkomen: verwerpen, abortus en geboorte van afwijkende dieren. Voor dieren die besmet raken met blauwtong is er geen echte behandeling. De behandeling is met name gericht op ondersteuning met behulp van onder andere pijnstilling, ontstekingsremming en extra verzorging. Mocht u het vermoeden hebben dat u te maken heeft met Blauwtongvirus bij uw dieren, neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op.

Overdracht
Het blauwtongvirus wordt overgedragen door knutten (kleine, boedzuigende muggen). Het virus kan in principe niet zonder tussenkomst van een knut worden overgebracht van herkauwer op herkauwer. Voor mensen is blauwtong niet gevaarlijk.

Preventieve maatregelen
Preventief kan vaccinatie ingezet worden. Op dit moment is er nog geen vaccin leverbaar, mocht hier meer duidelijkheid over komen dan brengen wij u hiervan zo spoedig mogelijk op de hoogte. Zoals hierboven beschreven wordt het Blauwtongvirus overgedragen door knutten. De belangrijkste preventieve maatregel op dit moment is dan ook het behandelen van uw dieren met Butox om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken. Wanneer Butox ingezet wordt tegen knutten is het wel noodzakelijk om het behandelinterval te verkorten naar 1x per 4 weken.

Er is op dit moment nog Butox op de praktijk beschikbaar.

Onze dierenartsen staan voor uw dier(en) klaar

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar boven