Aandoeningen

Uw huisdier mee naar het buitenland

Uw huisdier mee naar het buitenland

Als u uw huisdier mee wilt nemen op vakantie naar het buitenland, moet u een aantal zaken van te voren goed regelen. Vanaf 3 juli 2004 gelden voor het vervoer van honden, katten en fretten binnen de Europese Unie de volgende standaard regels:

  • De dieren moeten in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort, (verkrijgbaar in de praktijk)
  • De dieren moeten gevaccineerd zijn tegen Rabiës
  • De dieren moeten geïdentificeerd zijn met een chip of leesbare tatoeage.

In het Europese paspoort staan tenminste de gegevens van de eigenaar en het dier, de (jaarlijkse) entingen, rabiësentingen. Voor sommige landen wordt een gezondheidsverklaring van de dierenarts en een wormen/teken/vlooienbehandeling door de dierenarts gevraagd. Deze moeten ook in het paspoort afgetekend worden.

Vaccinatie tegen Rabiës

Uw huisdier moet gevaccineerd zijn tegen Rabiës (hondsdolheid) met een in Nederland geregistreerd vaccin volgens het vaccinatieschema van de producent. De KNMvD (Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde) adviseert om een termijn van minimaal 30 dagen voor vertrek aan te houden. Voor sommige landen is echter een andere regeling geldig of moet er soms bloedonderzoek als bewijs van bescherming tegen rabiës uitgevoerd worden. Informeer dus altijd naar de juiste wet- en regelgeving. Dit kunt u doen bij de ambassade van het land waar u heen gaat. Ook bij de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Auroriteit) kunt u terecht voor vragen. Ook op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) kunt u voor veel landen de invoereisen nalezen.

Handhaving en sancties

Controles vinden in principe plaats aan de buitengrenzen van de EU. Maar ook binnen de EU kunnen de bevoegde instanties desgewenst controleren. Wanneer de papieren niet in orde zijn, kan het dier in quarantaine geplaatst worden of worden teruggezonden naar het land van herkomst. Wanneer dit niet mogelijk is, wordt in het uiterste geval euthanasie toegepast. Zorg er dan ook voor dat u voortijdig informatie inwint, zodat u niet voor verrassingen komt te staan!

Aanbevelingen!

Voor bepaalde landen (waar het klimaat wat warmer is) raden wij zeer aan om een goede teken/vlooienbehandeling te gebruiken om onder andere Babesia (dit wordt verspreid door bepaalde teken) en Leishmania (verspreid door zandvliegjes) te voorkomen. Tevens is het verstandig om het dier te behandelen tegen hartworm. Deze ziektes en wormen komt u al halverwege Frankrijk tegen!

Heeft u vakantieplannen? Wacht dan niet tot het laatste moment met uitzoeken of uw dier aan de invoereisen voldoet. Wilt u weten of u voldoet aan deze eisen? Laat u voor vertrek adviseren door één van de assistentes of bezoek de website van LICG.

Onze dierenartsen staan voor uw dier(en) klaar

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar boven