Aandoeningen

Oververhitting

Oververhitting

De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 39 en 39 graden Celsius. Bij inspanning kan deze met 0,5 of 1 graden toenemen. Als het warm weer is of als het warm is in de auto, kan een hond risico lopen om oververhit te raken. De lichaamstemperatuur kan dan zo boven de 41 graden Celsius komen! Oververhitting kan zeer snel optreden en is levensgevaarlijk! Herken de signalen op tijd en handel direct.

Honden kunnen niet zweten als ze het warm hebben. Hun vacht vormt een dichte isolatielaag die de lichaamswarmte vast houdt. De hond kan alleen warmte kwijt raken door te hijgen, of via hun voetzooltjes. Omdat daarnaast bij warm weer ook de ondergrond waar de hond op loopt erg warm kan worden, krijgt de hond het vaak al snel véél warmen dan wij mensen. Als een hond zijn warmte onvoldoende kwijt kan raken, raakt hij oververhit. Als die situatie te lang aanhoudt, kan er orgaanschade optreden, kan de hond in coma raken en als gevolg hiervan zelfs overlijden.

Symptomen

Een hond die oververhit dreigt te raken probeert extra warmte kwijt te raken door extra hard te hijgen met de bek wijd open. Helaas geeft dit tot weinig effectieve afkoeling. Een hond kan ook gaan kwijlen of braken. Oververhitte honden zijn vaak niet goed aanspreekbaar en apathisch. In het begin kleuren de slijmvliezen in de bek en de tong donkerrood tot zelfs paars. Vaak treedt spierverslapping op en zakt een hond ineen. Ook kan een dier door het extreme hijgen bewusteloos raken, of zelfs in coma. Is een dier al langer oververhit dan trekt de kleur uit de tong juist weg en wordt het tandvlees grauw.

Snel ingrijpen!

De hond moet afkoelen! Wanneer een hond erg hijgt, maar nog geen serieuze verschijnselen van oververhitting vertoont, is het vaak afdoende om snel een schaduwrijke plek op te zoeken, de hond te koelen met, bijvoorbeeld, een natte handdoek en hem te laten drinken. Deze honden zijn dan nog gewoon aanspreekbaar.

Als de hond er ernstiger aan toe is, moet zeker de dierenarts gebeld worden. De hond moet direct gekoeld worden. Hij moet gekoeld worden met koel/lauw water (geen ijskoud water!). Hij mag rustig nat gemaakt worden over zijn hele lichaam. De hond koelt sneller af als hij in of onder stromend water gezet wordt. Door bewegende lucht verdampt het water sneller (wat warmteverlies geeft), dus zet vooral een ventilator aan gericht op de natte hond.

Wanneer een hond al ver heen lijkt is een natte lap niet voldoende, zoek in dat geval zo snel mogelijk water op in de omgeving, al is het een sloot.

Pas er voor op dat de temperatuur niet te ver doorschiet naar beneden. De temperatuur kunt u misschien niet altijd meten. Merkt u dat de hond alerter wordt en minder hevig hijgt, dan kun je stoppen met koelen.

Onze dierenartsen staan voor uw dier(en) klaar

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar boven