Aandoeningen

Overgewicht hond

Overgewicht hond

Net als bij mensen is ook bij een groot deel van onze honden en katten in Nederland sprake van overgewicht. Ook bij huisdieren kan dit leiden tot gezondheidsproblemen.

Er is sprake van overgewicht als het dier tot 20% zwaarder is dan hij idealiter zou moeten wegen. In geval van obesitas is hij meer dan 20% zwaarder dan het ideale gewicht.

Wanneer wordt een dier te zwaar

Bij een dier wat te zwaar wordt komt er meer energie (voer) binnen, dan dat hij verbruikt (oa beweging). Ook kunnen sommige onderliggende ziektes overgewicht veroorzaken en zijn er medicijnen die de eetlust kunnen stimuleren waardoor de kans op overgewicht groter is.

Risico’s

Overgewicht of obesitas vergroot het risico op het ontwikkelen van aandoeningen als suikerziekte, gewrichtsproblemen, urinewegproblemen, hartziekten en ademhalignsproblemen. Het uithoudingsvermogen kan achteruit gaan en het dier kan slomer zijn. Obesitas kan zelfs de levensduur van het dier verkorten.

Behandeling van overgewicht en obesitas

In eerste instantie moet uitgezocht worden of een onderliggende ziekte de oorzaak van het overgewicht kan zijn. Als dat het geval is, dan is de eerste stap om de ziekte te behandelen.

Om gewicht te verliezen, is het belangrijk dat er een goede balans gevonden wordt in de hoeveelheid eten en de hoeveelheid bewegen. Meer laten bewegen kan door meer te wandelen, maar kan ook door het dier te laten zwemmen, mee te nemen aan de fiets of spelletjes te spelen.

Om het dier minder energie via het voer aan te bieden, kun je simpelweg minder voer geven of een speciale dieetvoeding met minder calorieën en meer vezels te geven. Daarnaast moet gelet worden op de tussendoortjes die vaak gegeven worden. Hier zit vaak  meer energie in dan je zou denken.  Stop met het geven van tussendoortjes of vervang deze voor iets gezonds of een brokje van het dagelijkse voer.

Ondersteuning in de praktijk

Wij helpen u graag met het opstellen van een afvalprogramma. Met regelmatige weegmomenten en adviezen over voeding hopen wij dat het dier op een goede, gezonde manier gewicht kan verliezen.

Onze dierenartsen staan voor uw dier(en) klaar

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar boven