Aandoeningen

Oorontsteking

Oorontsteking

Oorontsteking is vaak een pijnlijk en soms hardnekkig probleem. Het kan het gevolg zijn van een huidziekte zoals een allergie, maar kan ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld oormijt, een poliep of een grasaar in de gehoorgang.

Symptomen

Als het dier een oorontsteking heeft, merk je vaak dat hij krabt naar het oor of schudt met de kop. Het oor kan erg rood en/of vies zijn en kan enorm stinken. Ook houdt hij het ontstoken oor soms wat lager.

Wat gebeurt er in het oor bij oorontsteking?

Bij een oorontsteking gaat de huid van de gehoorgang ontsteken. Hierdoor gaat hij vaak zwellen. Meestal wordt er ook extra oorsmeer en soms pus gevormd. Dit wordt een voedingsbodem voor bacteriën en gisten, waardoor de ontsteking steeds erger wordt. Uiteindelijk kan de ontsteking ook door het trommelvlies breken naar het middenoor, waardoor het dier evenwichtsproblemen en andere neurologische klachten kan krijgen.

Behandeling

De behandeling van oorontsteking hangt af van de oorzaak van de ontsteking. De dierenarts zal daarom altijd eerst het oor willen bekijken. Ook worden er met een wattenstaafje soms cellen uit het oor verzameld om onder de microscoop te bekijken. Dit kan ons vertellen of er bacteriën en/of gisten aanwezig zijn. Vaak zal een behandeling met oorzalf onderdeel zijn van de behandeling. Niet behandelen is zeker geen optie.

Onze dierenartsen staan voor uw dier(en) klaar

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar boven