Wat is kanker?
In geval van kanker bevat het lichaam ziekte cellen, die zichzelf vermenigvuldigen en zo een klont weefsel vormen (tumor). Het dier kan hier ziek van worden doordat de kankercellen de gezonde cellen hinderen in hun werk of doden. Ook verbruiken kankercellen heel veel energie, waardoor er voor gezonde cellen te weinig overblijft.
Hoe ontstaat kanker?
Dagelijks worden er in het lichaam miljoenen cellen vervangen. Hierbij wordt 1 cel gedeeld tot twee cellen. Ook het DNA wordt hierbij gekopieerd. Bij dit kopiëren kan het voorkomen dat er een klein stukje DNA fout gekopieerd wordt. Meestal gaat deze cel met fout DNA dood of wordt hij door andere cellen opgeruimd. Echter als de cel blijft leven en zich kan vermenigvuldigen, kan het dier kanker krijgen.
Rasgebonden of erfelijke kanker
Als er ook in de zaad- of eicellen een stukje fout DNA zit, kan dit doorgegeven worden aan de nakomelingen. De kanker is dan mogelijk erfelijk. Als dit dier in zijn leven heel veel nakomelingen krijgt, kan de gevoeligheid voor kanker in een ras sluipen. Er is dan sprake van een rasgebonden vorm van kanker. Voorbeelden hiervan zijn maagkanker bij de Belgische Herder, maligne histiocytose (histiocytair sarcoom) bij de Berner Sennenhond en Flatcoated Retriever.
Besmettelijk?
Kanker bij honden is niet besmettelijk.
De enige uitzondering, het veneroom, komt in Nederland niet voor. Het is een wratachtige tumor aan de geslachtsdelen.
Wat is het verschil tussen goedaardige- en kwaadaardige kanker?
Net als bij mensen bestaat bij de hond ook goed- en kwaadaardige kanker. Kwaadaardige kanker kan zich om zich heen verspreiden of naar andere organen uitzaaien. Goedaardige tumoren verspreiden zich niet, maar kunnen door hun locatie of grootte soms toch voor problemen zorgen.
Wat is de behandeling van kanker bij de hond?
De behandeling van kanker verschilt per kankersoort. Behandelopties zijn bijvoorbeeld opereren, hormoontherapie, chemotherapie of bestraling. Naast het type kanker en de locatie ervan bepaalt ook onder andere de gezondheid en levensverwachting van het dier en de wensen van de eigenaar voor welke behandeling gekozen wordt.