Aandoeningen

Identificatiechip

Identificatiechip

Vanaf 1 april 2013 is het verplicht om elke nieuwgeboren hond te chippen en registreren vóór de leeftijd van 7 weken. Ook iedere hond die Nederland vanuit het buitenland binnenkomt, jong of oud, moet gechipt zijn en voorzien van een paspoort.

Ieder jaar lopen er in Nederland honderden katten, honden en andere dieren weg. En een groot deel daarvan, vooral katten, vindt de weg naar huis nooit meer terug. Veel van deze dieren komen dan via de dierenambulance terecht bij de asielen. Voor de dieren die niet geïdentificeerd en niet in een databank zijn geregistreerd is het vrijwel onmogelijk om de eigenaar terug te vinden! Een halsbandje met een adreskoker lijkt misschien wel een goede oplossing, maar het kan makkelijk verloren gaan.

Door verplichtstellen van het chippen wil de overheid ook graag zicht krijgen op de hondenhandel, en dan vooral op de malafide handel. Aan de grens kan hiermee gecontroleerd worden of geen illegaal gevangen honden geïmporteerd worden. Echter: een chip of paspoort is niet geldig als eigendomsbewijs.

De chip is een klein buisje met de grootte van een rijstkorrel. Deze wordt met een naald onder de huid, meestal in de hals, van het dier geplaatst geplaatst. In de chip zit een uniek registratienummer die met een speciaal apparaat kan worden afgelezen. Zo heeft ieder dier zijn unieke nummer, die door het te registreren aan de gegevens van dier en eigenaar kunnen worden gekoppeld.

De chip kunt u zelf registreren of u kunt dit door ons laten doen. Wij registreren de chips altijd bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. De NDG is tot stand gekomen door de samenwerking van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde en de Raad van Beheer.

Het is belangrijk om bij een verhuizing of wijziging van andere gegevens (bijvoorbeeld telefoonnummer) om dit ook bij het register te wijzigen.

Controleer ook dat bij aanschaf van een al gechipt dier, de registratiegegevens worden aangepast naar die van u. Het komt, vooral bij aanschaf van een pup, dat de nieuwe eigenaar er blindelings vanuit gaat dat de fokker dit wel gedaan zal hebben. Uit onze ervaring blijkt dat dit lang niet altijd het geval is.

Wilt u meer informatie over onze chips of hoe het in zijn werk gaat? Neemt u dan gerust contact met ons op. Onze assistentes helpen u graag verder.

Onze dierenartsen staan voor uw dier(en) klaar

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar boven