Aandoeningen

Hoge bloeddruk bij de kat

Hoge bloeddruk bij de kat

Een aanzienlijk deel van de oudere katten leidt aan een te hoge bloeddruk (hypertensie). Een te hoge bloeddruk is gevaarlijk. Het kan hoofdpijn veroorzaken, maar ook leiden tot blindheid, een hersenbloeding, hartfalen of nierfalen. Als deze problemen nog niet spelen, merkt u niets aan de kat.

Oorzaak hoge bloeddruk kat

 • Nierfalen is net als een te hoge bloeddruk een probleem dat veel gezien wordt bij oude katten. Eén op de vijf katten met nierfalen heeft ook een hoge bloeddruk.
 • Hetzelfde geldt voor schildklierproblemen. 20% van de katten met een schildklierprobleem heeft een hoge bloeddruk.
 • Een bijniertumor kan een oorzaak van hypertensie bij de kat is zijn

Niet altijd is de oorzaak van een te hoge bloeddruk bekend.

Een eigenaar merkt meestal weinig aan een kat met te hoge bloeddruk. Hij zou kunnen merken dat de kat slomer is of zich verstopt. Dit wordt mogelijk veroorzaakt door hoofdpijn. Als de hypertensie veroorzaakt wordt door een schildklier- of nierprobleem, kan het zijn dat klachten passend daarbij gaan opvallen:

 • Schildklier: de kat eet meer, maar valt desondanks toch af. Hij kan hyperactief zijn en kan meer zijn gaan drinken en plassen..
 • Nierfalen: katten met nierfalen drinken en plassen meer, hebben een verminderde eetlust en vallen af. De vacht is vaak dikker en pluiziger. De kat kan braken.

Op het moment dat de te hoge bloeddruk schade in het lichaam veroorzaakt, kunnen andere symptomen zichtbaar worden:

Gevolgen hoge bloeddruk kat

– Ogen

 • Door de hoge bloeddruk kan het netvlies in het oog gaan loslaten. Hierdoor wordt het oog slechtziend of blind. Een netvlies dat heeft losgelaten is niet meer te repareren, het oog zal blind blijven.
 • Er kan ook een bloeding achter het hoornvlies (het doorzichtige voorste deel van het oog) zichtbaar zijn. Dit geeft meestal geen blijvende schade.

– Hersenen

 • Een kat kan door te hoge bloeddruk een hersenbloeding krijgen. Heel plots kan je merken dat de kat loopt alsof hij dronken is. Ook kan de kat een scheve kopstand, een epileptische aanval, dementerend gedrag vertonen of in coma raken. Bij normalisatie van de bloeddruk kunnen (een deel van) de klachten soms verdwijnen.

– Hart

 • Omdat het hart tegen een hogere bloeddruk moet oppompen, wordt de hartspier dikker. De kat kan een hartruis of ander hartritme krijgen, wat in het ergste geval kan leiden tot hartfalen of hartritmestoornis.

– Nieren

 • Nierfalen kan een hoge bloeddruk veroorzaken, echter de hoge bloeddruk kan op zijn beurt ook de nieren beschadigen. Door met medicatie de bloeddruk te normaliseren, hopen we de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden.

Hoeveel risico loopt uw kat bij de gemeten bloeddruk?

bovendruk onderdruk risico
< 150 mmHg < 95 mmHg minimaal tot geen
150-160 mmHg 95 – 100 mmHg laag
160-180 mmHg 100 – 120 mmHg matig
> 180 mmHg > 120 mmHg hoog

Diagnose hoge bloeddruk kat

De bloeddruk is vrij eenvoudig te meten bij de kat. Er moet wel genoeg tijd voor uitgetrokken worden. Als de kat door gehaastheid, lawaai of om andere redenen gestresst raakt, schiet de bloeddruk ook omhoog en is de meting onbetrouwbaar. We trekken daarom ruim de tjid uit voor een bloeddrukmeting.
Het is verstandig om een bloeddrukmeting uit te voeren bij alle katten met

 • nierfalen
 • schildklierproblemen
 • hartproblemen
 • blindheid
 • klachten passend bij een hersenbloeding

Daarnaast is het prettig om op tijd een te hoge bloeddruk vast te stellen, vóórdat het schade in het lichaam veroorzaakt. Daarom is het raadzaam om jaarlijks de bloeddruk bij alle katten, ouder dan 7 jaar, te bepalen.

Behandeling hoge bloeddruk kat

Een verhoogde bloeddruk bij de kat behandelen wij met amlodipine (Amodip®). De dosering van het medicijn moet worden verhoogd, totdat de bloeddruk voldoende is gedaald.

Prognose hoge bloeddruk kat

Met medicijnen lukt het meestal goed om de verhoogde bloeddruk onder controle te krijgen Daarnaast hangt de prognose af van de aanwezigheid van een onderliggende ziekte en de ernst hiervan.

Als de hoge bloeddruk schade veroorzaakt heeft, kan die in sommige gevallen volledig herstellen.

Onze dierenartsen staan voor uw dier(en) klaar

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar boven