Aandoeningen

Gebitsbehandeling hond

Gebitsbehandeling hond

Ook bij honden en katten komen regelmatig gebitsproblemen voor. Dit zien we veel bij oudere dieren, maar de problemen beginnen soms ook al op jonge leeftijd. Het meest voorkomende probleem is tandsteen, maar ook kan er bijvoorbeeld door spel een stuk van een tand of kies afbreken.

Bij wie komt het voor?

Zowel de hond als de kat ontwikkelen in hun leven tandplak en tandsteen. Kleine rassen en honden met een korte snuit hebben vaak meer en eerder problemen. Ouderdom speelt ook een rol.  Hoe ouder het dier, des te groter de kans dat tandplak en /of tandsteen aanwezig is.

Wat zijn de gevolgen van tandsteen?

Tandsteen veroorzaakt ontstekingen. In eerste instantie aan het tandvlees, bij ernstige ontstekingen kunnen ook de ondersteunende weefsels en het kaakbot aangetast worden. Als de wortels van tanden en kiezen bloot liggen, komen de tanden en kiezen los te zitten. Door de ontsteking in de mondholte gaat het dier stinken uit zijn bek. Verbazingwekkend blijven honden en katten vaak nog vrij lang eten, ondanks dat ze een ernstig ontstoken mondholte hebben. Het feit dat een dier nog eet, wil daarom niet zeggen dat er geen problemen in de bek kunnen zijn.

Naast de problemen in de bek, kunnen de bacteriën vanuit de bek het lichaam binnen dringen en elders klachten geven. Berucht hierbij zijn tussenwervelschijf-, nier- en hartklepontstekingen.

De behandeling

De enige manier van behandelen bestaat uit het verwijderen van het tandsteen. Bij onze huisdieren moet dit doorgaans onder narcose gebeuren. Bij bewustzijn laten de dieren nauwelijks toe dat het gebit schoon wordt gemaakt. Als het gebit schoon is gemaakt, wordt er beoordeeld of er eventueel elementen getrokken moeten worden.

Wat kan ik doen om tandsteen te voorkomen?

Het is belangrijk het gebit van uw huisdier vaak te controleren. Als dit van jongs af aan is geleerd, zal het dier zich in de toekomst makkelijk in de bek laten kijken. Let hierbij vooral op de hoektanden en de grote scheurkiezen, met name in de bovenste kaak. Op deze plaatsen vormt het tandsteen zich altijd het eerst. U kunt de aanmaak van tandplak en daarmee ook tandsteen voorkomen door de volgende dingen toe te passen:

  • Dagelijks tanden poetsen
  • Speciale harde voeding geven

Onze dierenartsen staan voor uw dier(en) klaar

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar boven