Aandoeningen

Blaasstenen en blaasgruis bij hond en kat

Blaasstenen en blaasgruis bij hond en kat

Als een dier moeite heeft met plassen, of vaker plast als anders, dan kan er sprake zijn van een blaasontsteking, (veroorzaakt door) blaasgruis of blaasstenen.
Blaasgruis kan een blaasontsteking veroorzaken, maar kan (met name bij katers) ook vastlopen in de plasbuis in de penis (de zogenaamde plaskater).
Naast blaasgruis kan er ook sprake zijn van blaasstenen. De grootte van de stenen kan variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters. Ook stenen kunnen klachten passend bij een blaasontsteking geven en kunnen ook vastlopen in de plasbuis.

Hoe wordt de diagnose gesteld

Door urine onder de microscoop te bekijken kunnen we de aanwezigheid van en het type blaasgruis vaststellen.  Wat dan de beste behandeling is, hangt af van het type blaasgruis dat wordt aangetroffen en van de klachten van het dier.

Om vast te stellen of er een of meerdere (blaas)stenen aanwezig zijn, maken we vaak een röntgenfoto of een echo. Daarnaast kan het opvallen dat als er een steen in de plasbuis is vastgelopen, een urinekatheter niet of moeizaam door de plasbuis naar de blaas geschoven kan worden.

Blaasgruis bij de kat

De belangrijkste oorzaak voor blaasontsteking bij de kat is stress. De op één na belangrijkste oorzaak is blaasgruis (bacteriën worden slechts bij een heel klein deel van de katten gevonden). Blaasgruis is ook de belangrijkste oorzaak voor het verstopt raken van de plasbuis bij katers. Een blaasgruisdieet is nodig om het blaasgruis te doen oplossen.

Blaasgruis bij de hond

Blaasgruis bij de hond kent een andere oorzaak als bij de kat. Gruis van het type struviet is bij de hond vaak het gevolg van een bacteriële blaasontsteking. Het blaasgruis verdwijnt vaak vanzelf na behandeling van de blaasontsteking met een antibioticum. Een dieet is dan ook niet nodig. Bij andere types van blaasgruis kan er wel een speciaal dieet nodig zijn.

De symptomen van blaasstenen en blaasgruis

Het zijn vooral verschijnselen passend bij een blaasontsteking die je opmerkt bij een dier met blaasstenen of blaasgruis:

  • Vaak plassen
  • Kleine beetjes plassen
  • In huis plassen / buiten de bak plassen
  • Bloed bij de urine

Bij katers en reuen komt het wel eens voor dat de plasbuis verstopt is geraakt. Gevolg is dat het dier niet meer kan plassen. Dit is een spoedsituatie! Als u vermoedt dat uw dier niet meer kan plassen, moet u met spoed een dierenarts bellen.

Behandeling blaasstenen en blaasgruis

Struviet, zowel het gruis als de stenen, kan worden opgelost met een dieet.
Andere stenen moeten, als ze te groot zijn om uit te plassen, met een operatie worden verwijderd. Na de operatie wordt de steen geanalyseerd. Als we weten wat voor type steen het betreft, weten we ook hoe we de kans op de ontwikkeling van nieuwe stenen kunnen verkleinen en hopelijk ook kunnen voorkomen.

Preventie van blaasgruis en blaasstenen

Ter preventie van blaasgruis en blaasstenen, willen we graag dat het dier meer gaat drinken. Dit kan onder andere door de voeding. Natvoer bevat al meer vocht dan droog voer. Ook een blaasgruisdieet zorgt er voor dat het dier meer gaat drinken. Drinkfonteintjes is ook een hulpmiddel wat ervoor kan zorgen dat katten meer gaan drinken.

Naast het stimuleren van het drinken, zorgen blaasgruisdiëten ook door hun samenstelling van mineralen en hun effect op de zuurgraad van urine voor preventie van gruis en stenen.

Onze dierenartsen staan voor uw dier(en) klaar

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar boven