Aandoeningen

Anaalzakontsteking

Anaalzakontsteking

Wat zijn anaalzakken?

Links en rechts van de anus van hond en kat bevinden zich twee zakvormige kliertjes: de anaalzakken. Deze anaalzakken maken vloeistof aan. Elke keer als het dier poept, kunnen deze zakjes worden leeggedrukt waarbij de vloeistof in de omgeving van de ontlasting terechtkomt. Deze vloeistof, die wij mensen vaak enorm vinden stinken, speelt een rol in de sociale interactie tussen honden.

Behandeling anaalzakontsteking

Soms kunnen deze anaalzakken ontstoken raken. Uitknijpen van de anaalzakken is in veel gevallen de behandeling. Soms kan ook spoelen, zalven of behandeling met antibiotica nodig zijn. Bij honden die zeer regelmatig last hebben van anaalzakontsteking, kan het soms nodig zijn om de anaalzakken te verwijderen.

Operatie

De anaalzakken liggen zoals gezegd links en rechts naast de anus. Omdat ze worden afgedekt door een sluitspier, moet bij het verwijderen van een anaalzak de sluitspier voor een klein deel worden ingeknipt. Dit geeft zelden problemen: de sluitspier blijft vrijwel altijd normaal werken. Als vanwege de ernst van de ontsteking een groter deel van de sluitspier bij de operatie betrokken moet worden, is het beter om de operatie uit te stellen en eerst de ontsteking tot rust te brengen.

Incontinentie?

Het inknippen van de sluitspier geeft altijd een kleine beschadiging van deze spier. Hier houden we natuurlijk rekening mee, waardoor de schade tot een minimum beperkt wordt. De zenuw naar de sluitspier ligt ook veel verder naar voren. Incontinentie als gevolg van deze operatie zien we daarom eigenlijk nooit.

Onze dierenartsen staan voor uw dier(en) klaar

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar boven