Tips voor het houden van konijnen

Enige tips voor het houden van konijnen

Konijntjes kunnen bij de moeder weg als ze tussen de 6 en 8 weken oud zijn. Pas als het konijn ouder is dan 6 weken kan het droogvoer en groenten eten.

Wat heeft een konijn allemaal nodig?

· Een droge plaats, niet op de tocht, in de schaduw.

· Een rustig plekje, zodat het de tijd heeft om te wennen.

· Een ruime kooi, zodat het op de achterste poten kan staan en heen en weer kan lopen.

Geef je konijn de eerste dagen nadat je hem hebt gekregen hetzelfde voer als dat hij hiervoor kreeg. Het konijn moet 24 uur per dag hooi kunnen eten en vers water kunnen drinken. Omdat de darmen van konijnen snel in de war kunnen raken, mag je hem de eerste twee weken geen groenvoer geven, ook geen wortel.

Daarnaast heeft een konijn graag een soortgenoot om zich heen, in de natuur leven ze ook in groepen. Ze vinden het fijn om tegen elkaar aan te kruipen, te spelen en te rennen met elkaar. Ook kunnen ze elkaar wassen op plekken die moeilijk bereikbaar zijn en vinden ze steun bij elkaar als ze bang of ziek zijn.

Het eten van keutels

Het klinkt vies, maar het is normaal dat konijnen hun keutels opeten. Konijnen hebben verschillende keutels, zachte en harde. De zachte keutels (blindedarmkeutels) eten ze op, ze zijn gezond voor het konijn.

Voeding

Konijnen eten speciaal konijnenvoer. Groene korrels zijn het beste, zodat het konijn niet alleen de lekkere dingetjes uit het voer eet. Hooi is heel belangrijk voor de darmen. Konijnen lusten ook groenten en fruit maar mogen niet alle groenten en fruit. Van bepaalde koolsoorten (zoals rode en witte kool, bloemkool) en klaver kan het konijn gas in de darmen krijgen. Af en toe fruit mag, maar niet te veel.

Geef nooit teveel nieuwe soorten groenten of fruit in één keer, laat het konijn langzaam aan groenten en fruit wennen.Witlof, broccoli, andijvie, wortels, boerenkool en veldsla zijn voorbeelden van goede groenten.

Konijnen horen een slank en gespierd lichaam te hebben. Je moet de ribben bijna kunnen voelen zonder dat daar een dikke laag vet over zit. De onderkin (wam, een grote huidplooi onder de kin) van het vrouwtje mag niet zo groot zijn dat het in de weg zit bij het wassen of eten.

Weinig droogvoer betekent, voor een volwassen konijn, niet meer dan 20 gram voer per kilogram lichaamsgewicht per dag. Een konijn dat 2 kg weegt krijgt dus maximaal 40 gram per dag. Dit lijkt erg weinig maar het is voldoende.

Een konijn moet dag en nacht over hooi beschikken.

Ziekte en gezondheid

Helaas zijn er verschillende ziekten die dodelijk kunnen zijn bij konijnen, zoals gasophoping en verstopping. Een konijn heeft heel gevoelige darmen. Gas veroorzaakt veel pijn. Door deze hevige pijn stopt het konijn met eten. Als een konijn 24 uur niet eet, kunnen de darmen stoppen met bewegen. Als de darmen te lang stilliggen, raakt de lever beschadigd.

Door genoeg hooi en groenvoer te eten, krijgt het konijn vezels binnen die ervoor zorgen dat de darmen goed in beweging blijven. Een konijn met een verstopping zal zich niet anders gedragen. Het dier blijft levendig. Wel zal hij steeds minder gaan eten en worden de keutels kleiner. Om het voedsel wat ergens vast is blijven zitten weer in beweging te krijgen, moet het konijn veel drinken.

Gebit

De tanden en kiezen van een konijn groeien een leven lang door. Door te eten slijten de tanden. Als de tanden niet goed staan zullen de ondertanden niet afslijten. Ze kunnen dan buiten de mond gaan groeien. Als de ondertanden doorgroeien, kunnen de boventanden ook door gaan groeien. Een konijn met te lange tanden krijgt problemen met eten. Hij kan het voedsel niet meer oppakken of kauwen. De tanden moeten dan geknipt worden.

Konijnen kunnen ook haken aan de kiezen krijgen. De haken maken wondjes in de tong en/of wang. Als het konijn last heeft van haken zal het steeds langzamer kauwen en langer over zijn eten doen.Vaak heeft hij natte mondhoeken van het kwijlen.

Wij wensen u veel plezier met uw konijn(en)!

Openingstijden

Maandag :
08:00 - 18:00 uur
Dinsdag :
08:00 - 18:00 uur
Woensdag :
08:00 - 18:00 uur
Donderdag :
08:00 - 18:00 uur
Vrijdag :
08:00 - 19:00 uur
Zaterdag :
08:00 - 11:30 uur
Zondag :
gesloten

Contactgegevens

DGC Midden Salland
Burgemeester Kerssemakersstraat 48
8101 AP RAALTE

: info@middensalland.nl
: 0572 - 353334

KvK nummer: 08225175
BTW nummer:

Copyrights 2018 DGC Midden Salland
Scroll naar boven