Nieuwsbrief landbouwhuisdieren mei 2017

Afscheid Rik van Egmond!

Sinds 1981 is Rik van Egmond werkzaam geweest als dierenarts in Heino, Raalte en omstreken. Na een mooie carrière van ruim 35 jaar is het tijd voor andere dingen: bomen zagen, op de kleinkinderen passen en mollen vangen bijvoorbeeld!

Om deze nieuwe stap te vieren nodigen wij u en uw partner van harte uit voor zijn afscheidsreceptie, welke zal plaatsvinden op 27 mei a.s. van 14:00 uur tot 17:00 uur in het HOF theater te Raalte.

Tankmelkonderzoek wormbesmetting

Komende zomer gaan er veel koeien naar buiten, ook koeien die nog nooit buiten zijn geweest. Deze dieren hebben dus nooit de kans gehad om afweer op te bouwen tegen een worminfectie. De kans dat deze koeien last gaan krijgen van wormen of longwormen is aanwezig. Klachten kunnen variëren- je kunt symptomen zien als dunne mest, hoesten, productiedaling, dor haarkleed. Om de besmetting op uw bedrijf te monitoren is er de mogelijkheid om in het weideseizoen elke maand de tankmelk te laten onderzoeken op antistoffen tegen wormen. Praktisch betekent het dat we vanaf juni bij elk bedrijfsbezoek een monster van de tank zullen meenemen. De uitslag geven we weer in een grafiek zodat overzichtelijk wordt of en in welke mate de koeien een infectie oplopen. Aan de hand van deze grafiek kunnen we bepalen of behandeling noodzakelijk is. Mocht je hieraan deel willen nemen, dan kunt u zich opgeven bij uw dierenarts.

Herhaalde terugkomers

Elke veehouder heeft ze: koeien die meerdere inseminaties nodig hebben om te kunnen dragen. Vaak vindt de bevruchting wel plaats bij elke inseminatie, maar wordt het embryo in de eerste drie weken afgestoten. Er kunnen meerdere redenen zijn voor deze afstoting, bv. een vuile baarmoeder of een te laag progesteronniveau. Dit laatste komt vooral voor bij hoogproductieve koeien. Door de hoge melkproductie heb je een grote lever-flow en wordt het progesteron als het ware ‘uitgespoeld’.

We starten in mei met een proef om deze herhaalde terugkomers te behandelen met een progesteronspiraal tijdens de cruciale innestelfase van het embryo. Amerikaans onderzoek geeft in vergelijkbare proeven goede resultaten.

Ons doel is om 50 bedrijven te laten deelnemen, die elk 10 koeien die slecht willen dragen met een spiraal behandelen. Looptijd van de proef zal ongeveer een jaar zijn, zodat we over een jaar de definitieve bevruchtingscijfers boven tafel kunnen hebben. De dierenartsen hebben een startsetje in de auto.

Midden Salland Transitie Programma

Proactief in preventie!

De overgang van droogzetten naar afkalven blijft op veel bedrijven een uitdagende periode. Hoe krijg ik mijn koeien soepel de eerste weken van een nieuwe lactatie door? Wat zijn de preventieve maatregelen die ik hierbij kan nemen? En mochten er toch problemen ontstaan, hoe pak ik deze aan?

Om op al deze vragen een passend antwoord te kunnen geven hebben wij hiervoor het Midden Salland Transitie Programma opgestart. Mocht u uitdagingen ondervinden in het begin van de lactatie (ketose attenties op de MPR, melkziekte, slepende melkziekte, koeien die het ‘ niet goed doen’, lebmaagdislocaties) dan helpen wij u graag om hier van af te komen. Mocht u zelf al bezig zijn met het optimaliseren van uw transitiemanagement dan is dit een mooie kans om te monitoren of u op de goede weg bent!

Tijdens een inleidende middag zullen we in een groep van max. 5 veehouders de do’s en dont’s rondom transitiemanagement bespreken. Ook zal er gekeken worden naar praktische handelingen zoals het toedienen van een infuus en wat u zelf met behulp van bloedonderzoek kunt doen om bijvoorbeeld slepende melkziekte te monitoren.

In navolging hierop komt één van onze dierenartsen die gespecialiseerd is in transitiemanagement langs op uw bedrijf om de huidige situatie in kaart te brengen en met u een plan te maken voor de toekomst.

Wij zien dit als een laagdrempelige manier om uw transitiemanagement te verbeteren, u kunt starten en stoppen wanneer u dat wil en een plan kan volledig op uw wensen worden afgestemd.

Vraag uw dierenarts naar de mogelijkheden en verdere informatie!

Medicijnen bestellen via WhatsApp!

Techniek staat voor niets, en ook wij gaan met de tijd mee! Sinds kort kunt u ook via WhatsApp medicijnen bestellen bij ons. Het nummer wat u hiervoor in uw telefoon kunt zetten is 06 83851530.

Wanneer u via WhatsApp een bestelling doorstuurt, vermeld dan het volgende:

– Bestelling met diergroep waar u het medicijn voor gaat gebruiken.

– Naam en adres.

– Of u de medicijnen in Raalte of Heino wil afhalen. Ook kunt u aangeven dat uw dierenarts het bij het bedrijfsbezoek mee mag nemen.

Let op! De WhatsApp wordt alleen tijdens kantoor uren gecontroleerd, uiteraard kunt u wel ’s avonds of in het weekend een bestelling doorgeven, deze zal de eerstvolgende werkdag worden klaargezet. Dit nummer kan alleen gebruikt worden om een bestelling door te geven, voor vragen of het maken van een afspraak kunt u gewoon met de praktijk contact opnemen via 0572-353334.

Openingstijden

Maandag :
08:00 - 18:00 uur
Dinsdag :
08:00 - 18:00 uur
Woensdag :
08:00 - 18:00 uur
Donderdag :
08:00 - 18:00 uur
Vrijdag :
08:00 - 19:00 uur
Zaterdag :
08:00 - 11:30 uur
Zondag :
gesloten

Contactgegevens

DGC Midden Salland
Burgemeester Kerssemakersstraat 48
8101 AP RAALTE

: info@middensalland.nl
: 0572 - 353334

KvK nummer: 08225175
BTW nummer:

Copyrights 2018 DGC Midden Salland
Scroll naar boven