Kennelhoest

Kennelhoes = besmettelijke hondenhoest

Besmettelijke hondenhoest wordt tegenwoordig omschreven als kennelhoest. De naam kennelhoest doet vermoeden dat enkel dieren die in een kennel verblijven of naar een pension gaan risico lopen om geïnfecteerd te raken. Maar op plekken waar veel honden komen, zoals op uitlaatveldjes, hondenshows, de hondenuitlaatservice en bij een hondenschool, is de kans op besmetting ook groot.

Besmettelijke hondenhoest bij de hond is te vergelijken met een verkoudheid bij mensen, alleen is het vaak hardnekkiger en duurt het langer voor de klachten verdwenen zijn. Het is een infectie van de voorste luchtwegen die kan worden veroorzaakt door een virus en/of enkele bacteriën. Zoals de naam al doet vermoeden, is de hoest besmettelijk voor andere honden. De ziekteverwekkers worden met name door direct neus- en bekcontact overgebracht.

Een verlaagde weerstand van de hond vergroot de kans op besmetting zoals dieren met een chronische ziekte (allergie, slechtwerkende schildklier, etc.), maar ook puppy’s en oudere honden of honden die medicatie ter onderdrukking van het immuunsysteem krijgen.

Symptomen

Veel eigenaren omschrijven het als: ‘Mijn hond hoest alsof er iets in zijn keel zit’. Drie tot tien dagen na besmetting treden bij de hond verschijnselen van besmettelijke hondenhoest op. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Harde droge hoest
  • Kokhalzen met slijm
  • Koorts
  • Sloomheid
  • Verminderde eetlust

Sommige honden hebben alleen een snotneus en/of ontstoken ogen. Andere honden gaan zelfs braken, vanuit de sterke prikkeling van het keelgebied. Als complicatie kan een longontsteking optreden.

Behandeling

Rust

Doordat de luchtpijp en keel geïrriteerd zijn door het hoesten is het belangrijk dat de hond zo min mogelijk hoest. Rust is daarom van belang, door opwinding gaat de hond hijgen waardoor de keel en luchtpijp droog worden en dit leidt weer tot hoesten. Zo blijft de luchtpijp geïrriteerd. Daarnaast irriteert een halsband het keelgebied tijdens het uitlaten door druk op de luchtpijp. U kunt de hond daarom het beste uitlaten met een borsttuig.

Medicatie

Een hoestdrank wordt soms voorgeschreven om de hoest te onderdrukken en de keel en luchtpijp rust te geven, zodat deze kunnen herstellen. Bij koorts kan een ontstekingsremmer en pijnstiller uitkomst bieden. Mocht er sprake zijn van een bacteriële infectie (veel pus en snot) wordt er een antibioticum voorgeschreven, maar dit is dus lang niet altijd het geval.

Vaccineren

Er zijn twee varianten van de besmettelijke hondenhoestenting: een neusenting (druppel) en een onderhuidse injectie. Beide entingen moeten jaarlijks herhaald worden in verband met de beperkte duur van immuniteit die het vaccin opbouwt.

Toch ziek?

De enting is geen garantie dat uw hond niet ziek wordt. Wel vermindert een vaccinatie de ernst van de verschijnselen en vermindert het de uitscheiding van de ziekteverwekkers. Zo voorkomt vaccinatie mede verspreiding van de ziekteverwekkers onder de hondenpopulatie. Hiermee dient vaccinatie dus zowel een individueel als een algemeen belang.

Voor meer informatie kom langs, of bel ons op: 0572-353334.

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Openingstijden

Maandag :
08:00 - 18:00 uur
Dinsdag :
08:00 - 18:00 uur
Woensdag :
08:00 - 18:00 uur
Donderdag :
08:00 - 18:00 uur
Vrijdag :
08:00 - 19:00 uur
Zaterdag :
08:00 - 11:30 uur
Zondag :
gesloten

Contactgegevens

DGC Midden Salland
Burgemeester Kerssemakersstraat 48
8101 AP RAALTE

: info@middensalland.nl
: 0572 - 353334

KvK nummer: 08225175
BTW nummer:

Copyrights 2018 DGC Midden Salland
Scroll naar boven