Sterilisatie teef

Sterilisatie van de teef: de feiten op een rijtje

Het steriliseren van een teef, wat houdt dat eigenlijk in?
Een sterilisatie wordt uitgevoerd onder volledige narcose. Er wordt een snede gemaakt door de buikwand en beide eierstokken worden verwijderd. In principe hoeft de baarmoeder niet weggenomen te worden, behalve als deze afwijkingen vertoond. De snede wordt, in principe, met onderhuidse hechtingen gesloten.
Strikt genomen zou men bij de teef van een ‘castratie’ moeten spreken, in plaats van sterilisatie. De eierstokken worden namelijk geheel verwijderd. In geval van een ware ‘sterilisatie’ zouden alleen de eileiders afgebonden worden.

Voordelen van steriliseren:
-Vrouwelijke geslachtshormonen hebben invloed op het ontstaan van melkkliertumoren. Steriliseren op jonge leeftijd verkleint de kans op ontwikkeling van melkkliertumoren aanzienlijk. De kans op het ontstaan van melkkliertumoren neemt met iedere loopsheid toe.
-Een sterilisatie voorkomt baarmoederontsteking op latere leeftijd. Met iedere loopsheid wordt de baarmoeder blootgesteld aan de invloed van vrouwelijke geslachtshormonen. Dit kan als gevolg hebben dat een teef op latere leeftijd een baarmoederontsteking ontwikkeld. Helaas komt dit regelmatig voor. Een teef kan hier ernstig ziek van worden en de baarmoeder zal dan alsnog chirurgisch verwijderd moeten worden.
-Na sterilisatie van een teef neemt de kans op het krijgen van suikerziekte af.
-Tot slot wordt de teef uiteraard niet loops meer en kan daardoor niet ongewenst gedekt worden. Ook (schijn)zwangerschap wordt daarmee voorkomen.

Nadelen van steriliseren:
Iedere operatie en bijbehorende narcose brengt risico’s met zich mee. Dat geldt ook voor een sterilisatie. Om deze risico’s tot een minimum te beperken wordt iedere teef tijdens en na operatie
goed gemonitord.
-Er bestaat een kleine kans op het ontstaan van urine-incontinentie na sterilisatie. Dit risico is groter wanneer er voor de eerste loopsheid gesteriliseerd wordt. Bepaalde rassen, zoals de Boxer, zijn hier gevoeliger voor. Mocht er incontinentie optreden, dan is dit met medicijnen meestal goed te ondervangen.
-In sommige gevallen kan de vachtstructuur veranderen. Dit geldt met name voor de langharige rassen. De vacht kan wat dikker en krulliger worden.
-Af en toe worden er karakterveranderingen waargenomen. Een teef kan wat feller worden na sterilisatie, vooral als de teef al dominant was.

Ons advies:
Wanneer u geen nestje van uw teef wilt is het verstandig om op jonge leeftijd te steriliseren. Het ideale moment daarvoor is drie maanden na de eerste loopsheid. Let er wel op dat de stofwisseling van de teef na sterilisatie wat veranderd, waardoor de teef eerder te zwaar wordt. Een teef heeft, in de meeste gevallen, na sterilisatie dus minder voer nodig.

Maak nu een afspraak met onze dierenarts

of bel: 0572 - 353334

Openingstijden

Maandag :
08:00 - 18:00 uur
Dinsdag :
08:00 - 18:00 uur
Woensdag :
08:00 - 18:00 uur
Donderdag :
08:00 - 18:00 uur
Vrijdag :
08:00 - 19:00 uur
Zaterdag :
08:00 - 11:30 uur
Zondag :
gesloten

Contactgegevens

DGC Midden Salland
Burgemeester Kerssemakersstraat 48
8101 AP RAALTE

: info@middensalland.nl
: 0572 - 353334

KvK nummer: 08225175
BTW nummer:

Copyrights 2018 DGC Midden Salland
Scroll naar boven