Column

Sterilisatie teef

Sterilisatie teef

Sterilisatie van de teef: de feiten op een rijtje

De operatie

Een sterilisatie wordt uitgevoerd onder volledige narcose. Er wordt een snede gemaakt door de buikwand en beide eierstokken worden verwijderd. In principe hoeft de baarmoeder niet weggenomen te worden, behalve als deze er afwijkend uitziet. De snede wordt in de meeste gevallen met onderhuidse hechtingen gesloten, deze lossen vanzelf op.

 

Voordelen:

-Vrouwelijke geslachtshormonen hebben invloed op het ontstaan van melkkliertumoren. Steriliseren op jonge leeftijd verkleint de kans op ontwikkeling van melkkliertumoren aanzienlijk. De kans op het ontstaan van melkkliertumoren neemt met iedere loopsheid toe.

-Een sterilisatie voorkomt baarmoederontsteking op latere leeftijd. Met iedere loopsheid wordt de baarmoeder blootgesteld aan de invloed van vrouwelijke geslachtshormonen. Dit kan als gevolg hebben dat een teef op latere leeftijd een baarmoederontsteking ontwikkeld. Helaas komt dit regelmatig voor. Een teef kan hier ernstig ziek van worden en de baarmoeder zal dan alsnog chirurgisch verwijderd moeten worden.

-Na sterilisatie van een teef neemt de kans op het krijgen van suikerziekte af.

-Tot slot wordt de teef uiteraard niet loops meer en kan daardoor niet ongewenst gedekt worden. Ook (schijn)zwangerschap wordt daarmee voorkomen.

 

Nadelen:

-Iedere operatie en bijbehorende narcose brengt risico’s met zich mee. Dat geldt ook voor een sterilisatie. Om deze risico’s tot een minimum te beperken wordt iedere teef tijdens en na operatie goed gemonitord.

-Er bestaat een kleine kans op het ontstaan van urine-incontinentie na sterilisatie. Dit risico is groter wanneer er voor de eerste loopsheid gesteriliseerd wordt. Bepaalde rassen, zoals de Boxer, zijn hier gevoeliger voor. Mocht er incontinentie optreden, dan is dit met medicijnen meestal goed te ondervangen.

-In sommige gevallen kan de vachtstructuur veranderen. Dit geldt met name voor de langharige rassen. De vacht kan wat dikker en krulliger worden.

-Af en toe worden er karakterveranderingen waargenomen. Een teef kan wat feller worden na sterilisatie, vooral als de teef al dominant was.

 

Ons advies

Wanneer u geen nestje van uw teef wilt is het verstandig om op jonge leeftijd te steriliseren. Het ideale moment daarvoor is drie maanden na de eerste loopsheid. Let er wel op dat de stofwisseling van de teef na sterilisatie wat veranderd, waardoor de teef eerder te zwaar wordt. Een teef heeft, in de meeste gevallen, na sterilisatie dus minder voer nodig.

 

Dagopname

Mocht u ervoor kiezen om uw teef te laten steriliseren, betekent dit in de meeste gevallen een dag opname. Tenzij anders afgesproken, kunt u uw hond in de ochtend brengen en aan het einde van de middag weer ophalen. In verband met de nawerking van de narcose is het wel fijn dat er iemand thuis is die de hond in de gaten kan houden. Mocht uw hond geneigd zijn om aan de wond te likken/bijten kunt u een hondenkraag of rompertje meenemen of bij ons ophalen.

Onze dierenartsen staan voor uw dier(en) klaar

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar boven