Column oktober 2018

Beste lezers,

Graag wil ik het met u hebben over de herfst. Dit prachtige jaargetijde welke er aan staat te komen is vaak een feest voor mens en dier. Toch zijn er enkele gevaren waar ik op wil wijzen. Er is de namelijk een waarschuwing uitgegaan voor het eten van teveel groene eikels door runderen en paarden. In de eikels zit tanninezuur welke bij opname van grote hoeveelheden kan lijden tot vermageren, ernstige nierschade, miskraam en soms de dood. Het advies is om na een dag met harde wind de gebieden onder de eiken af te zetten. Oude en bruine eikels zijn minder gevaarlijk.

Bij honden is tanninezuur ook gevaarlijk al zal een hond niet snel grote hoeveelheden opeten. Er is echter een veel groter gevaar. De in zijn geheel doorgeslikte eikel kan namelijk vastlopen in de darm en hier een verstopping veroorzaken. Dit gevaar is er uiteraard ook bij het doorslikken van kastanjes, hazelnoten en walnoten.

Een tijdje geleden hebben we nog een klein hondje moeten opereren omdat er een hazelnootje in de darm vast was komen te zitten. Bij zo’n operatie wordt een snede gemaakt in de lengte van de darm over de noot heen. Na het verwijderen wordt de snede met heel fijn hechtdraad minutieus gesloten want lekkage is een complicatie die te allen tijde vermeden moet worden.

Als de noot te lang vast heeft gezeten in de darm kan er door de belemmerde doorbloeding stukken afsterven. De darm is dan zwartgekleurd en moet verwijderd worden. Uiteraard kan dit niet met een eenvoudige snede maar moet een heel stuk darm verwijderd worden. De twee resterende stukken moeten dan weer aan elkaar gehecht worden door rondom knopen te plaatsen. Dit is een erg lastige klus omdat de kans op lekkage erg groot is en omdat er goed op de bloedvaten van de darm gelet moet worden.

Naast de gevaren van de genoemde noten is er ook een grote kans dat tijdens een wandeling paddenstoelen gezien worden. Uiteraard zijn deze soms ook gevaarlijk voor honden.

Bij het korter worden van de dagen is het ook belangrijk om te denken aan de zichtbaarheid in het verkeer, een reflecterende halsband met LED-lichtje is erg verstandig.

Al met al is het natuurlijk geweldig leuk om naar buiten te gaan met je dier en de bossen in te trekken. Hierbij nog een laatste waarschuwing…niet met stokken gooien. De stok blijft namelijk soms rechtop staan en de hond kan deze dan al rennend in zijn keel krijgen. Er kan hierdoor vreselijk schade ontstaan.

Hopelijk heeft u wat aan deze tips en wens ik u een prachtige herfst toe,

Namens mijn collega’s

Bob Suurenbroek

Dierenarts in Raalte (Burg. Kerssemakersstraat) en Heino (Canadastraat 8a)

Openingstijden

Maandag :
08:00 - 18:00 uur
Dinsdag :
08:00 - 18:00 uur
Woensdag :
08:00 - 18:00 uur
Donderdag :
08:00 - 18:00 uur
Vrijdag :
08:00 - 18:00 uur
Zaterdag :
08:00 - 11:30 uur
Zondag :
gesloten

Contactgegevens

DGC Midden Salland
Burgemeester Kerssemakersstraat 48
8101 AP RAALTE

: info@middensalland.nl
: 0572 - 353334

KvK nummer: 08225175
BTW nummer: NL0057.45.603.B.01

Copyrights 2019 DGC Midden Salland
Scroll naar boven