Column maart 2018

Beste lezers,

Afgelopen week hebben we te maken gehad met een Vlaamse  Reus welke plotseling is gaan stoppen met eten om vrij snel daarna te sterven. De eigenaar was erg verdrietig en ook erg bezorgd over de achtergebleven konijnen.

De beste manier om bij een overleden dier te kijken wat er aan de hand was, is het doen van pathologisch onderzoek. Dit onderzoek houdt in dat het overleden dier eerst onderzocht wordt. Hierbij wordt met name gekeken naar de huid en de lichaamsopeningen. Bij het konijn kwam niets opvallends naar boven.

Vervolgens wordt het lichaam geopend middels een snede over de hele lengte van het lichaam zodat alle organen duidelijk in beeld komen. Allereerst wordt de buikholte geopend. Hier worden de maag, darmen, lever, milt, alvleesklier, nieren, blaas en voortplantingsorganen beoordeeld. Ook kijken we naar de voedingstoestand en of er sprake is van bloedingen. Bij het konijn viel op dat de darmen nog vol voedsel zaten. Dit betekent dat het dier tot vlak voor de dood nog gewoon gegeten heeft. Er is dus sprake van een plotselinge dood en niet van een chronisch proces. Ook de grote hoeveelheid vet wijst naar een plotselinge dood, anders zou het dier zijn vet verbrand hebben.

Na de buikholte openen we de borstholte. Hier kijken we naar de longen en het hart. Bij het hart letten we op infarcten en eventuele veranderingen in de grootte. Bij ons konijn was hier echter afwijking waarneembaar. Bij de longen daarentegen des te meer. De ademhalingsorganen zagen er erg vlekkerig uit. Het normaal roze longweefsel was doorspekt met vele donkerrode gedeelten. Dit is een vorm van longontsteking welke kan passen bij Konijnenziekte.

Konijnenziekte is een vrij nieuwe virale aandoening in Nederland waarbij opvalt dat de dieren plotseling sterven zonder ziekteverschijnselen en waarbij bloedingen in organen optreden. Dit laatste kan in allerlei organen zijn zoals bijvoorbeeld de longen.

De behandeling van de overige dieren van de eigenaar  bestaat uit het snel vaccineren en preventief behandelen van longontsteking. Dit is inmiddels gebeurd. Hopelijk hebben we op tijd kunnen ingrijpen en blijven ze allemaal leven.

Dit geval geeft maar weer aan dat konijnenziekte (en overigens ook myxomatose) vrijelijk rondwaren in Nederland en het vaccineren hiertegen blijft van belang.

Om de kosten voor de eigenaar laag te houden hebben we weer twee konijnenvaccinatiedagen ingesteld waarbij tegen gereduceerd tarief (40 euro voor zowel Konijnziekte 1 en 2 als voor Myxomatose) uw konijn beschermd kan worden.

De data waarop deze gaan plaatsvinden zijn 2 en 16 mei aanstaande. Bel alvast voor een afspraak op 0572-353334.

Vriendelijke groet,

Bob Suurenbroek

Dierenarts in Raalte en Heino

Openingstijden

Maandag :
08:00 - 18:00 uur
Dinsdag :
08:00 - 18:00 uur
Woensdag :
08:00 - 18:00 uur
Donderdag :
08:00 - 18:00 uur
Vrijdag :
08:00 - 18:00 uur
Zaterdag :
08:00 - 11:30 uur
Zondag :
gesloten

Contactgegevens

DGC Midden Salland
Burgemeester Kerssemakersstraat 48
8101 AP RAALTE

: info@middensalland.nl
: 0572 - 353334

KvK nummer: 08225175
BTW nummer: NL0057.45.603.B.01

Copyrights 2019 DGC Midden Salland
Scroll naar boven