Column juli 2018

Beste lezers,

Aangezien mijn collega, Bob Suurenbroek, op vakantie is, deze keer een column namens het andere deel van de praktijk, de landbouwhuisdieren.

Met temperaturen die men normaal gesproken alleen in Zuid Frankrijk aantreft is ook in Nederland de zomer in alle hevigheid losgebarsten.

De zomer staat niet alleen synoniem voor lekker weer maar het betekent ook dat veel mensen uit Salland en omstreken een bezoek brengen aan het mooiste festival van Nederland, de Zwarte Cross. Daar dieren geen kalender hebben, komen sommige dingen tijdens dit weekend toch wat ongelegen.

Zo ging vrijdag ochtend rond 05:45 uur de telefoon. Een veehouder belde met de vraag of er met spoed iemand kon komen omdat er een koe moest kalven. Het kalf zat achterwaarts en leek behoorlijk groot.

Snel in de kleren en richting de koe in barensnood. Na de pootjes goed gelegd te hebben en het kalf iets op zijn zij gelegd te hebben kwam het kalf gezond ter wereld! Een mooi rood stiertje, en ook de koe is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen. De veehouder en ikzelf waren blij met de goede afloop. Toen de klus geklaard was en de koe het kalf aan het schoon likken was hadden we weer tijd voor een praatje. Waar zijn zoon toch was, die altijd een handje helpt? ‘De Zwarte Cross’ was het antwoord wat volgde. Anders hadden we ons misschien wel gered zei de veehouder, waar hij best eens gelijk in kon hebben.

Later gedurende het weekend volgde nog een stuk of vijf visites waarbij steeds enkele vaste krachten ontbraken. Een koe klem in de box waar een extra paar handen welkom was, nog enkele verlossing waarbij de veehouder er alleen voor stond en ga zo maar door. Het moet vast druk geweest zijn in Lichtenvoorde!

Zo zie je maar weer dat op de meeste familiebedrijven ieder handje welkom is.

Volgend weekend is het waarschijnlijk een stuk rustiger, als alle zoons en dochters weer thuis zijn om bij te komen, en indien nodig een handje toe te steken!

Voor nu, geniet van het mooie weer en (alvast) een fijne vakantie!

Adriaan Beulens

Rundveedierenarts DGC Midden Salland

Openingstijden

Maandag :
08:00 - 18:00 uur
Dinsdag :
08:00 - 18:00 uur
Woensdag :
08:00 - 18:00 uur
Donderdag :
08:00 - 18:00 uur
Vrijdag :
08:00 - 18:00 uur
Zaterdag :
08:00 - 11:30 uur
Zondag :
gesloten

Contactgegevens

DGC Midden Salland
Burgemeester Kerssemakersstraat 48
8101 AP RAALTE

: info@middensalland.nl
: 0572 - 353334

KvK nummer: 08225175
BTW nummer: NL0057.45.603.B.01

Copyrights 2019 DGC Midden Salland
Scroll naar boven