Column augustus 2018

Beste lezers,

Normaal gesproken verzorgt mijn collega, Bob Suurenbroek, deze column, maar hij geniet momenteel nog van een welverdiende vakantie. Vandaar dat ik het deze keer van hem overneem.

Het was laatst al in het nieuws: aan het eind van de zomer en in het begin van het najaar zal de wespenpopulatie weer gaan groeien, met als gevolg dat zowel mens als dier weer meer in contact gaat komen met de wespen. Iedereen die wel eens gestoken is door een wesp, weet het: de steek kan erg pijnlijk zijn en nadien een beetje rood en dik worden. Meestal slinkt dit wel weer na een tijdje, en na een paar dagen merk je er niets meer van. Voor sommige mensen is een wespensteek echter wel gevaarlijk, namelijk wanneer je allergisch bent voor wespensteken. Afhankelijk van waar de wesp steekt, kan dit zelfs levensbedreigend zijn.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor dieren. De laatste tijd merken we op de praktijk dat er steeds meer mensen opbellen omdat hun dier is gestoken door een wesp, en ze niet goed weten of het gevaarlijk is of niet. In principe geldt voor dieren hetzelfde als voor onszelf. Wanneer een dier niet allergisch is, maar toch wordt gestoken door een wesp, kan dit een lichte zwelling en roodheid geven. Afhankelijk van welk insect precies steekt, wordt soms de angel achtergelaten. Het is belangrijk dat die er wel wordt uitgehaald, want die houdt de irritatie in stand. In de meeste gevallen is deze zwelling na een dag alweer minder en hoeft het dier naar een dierenarts te worden gebracht.

Soms is het echter zo dat, net zoals bij mensen, het dier allergisch is voor een steek van een wesp of een ander insect. In dat geval zal worden opgemerkt dat het dier wordt gestoken, en dat daarna heel snel een grote zwelling van het gebied optreedt. Als het insect bij de kop heeft gestoken, kan dit ertoe leiden dat een dier moeite krijgt met ademhalen of met slikken. Soms krijgt een dier over het hele lichaam dikke plekken, ook wel urticaria genoemd, als reactie op de steek. Ook dit toont aan dat een dier allergisch is voor de steek. In deze gevallen is het wel belangrijk dat er zo snel mogelijk contact wordt opgenomen met een dierenarts. Wat er hier gebeurt is dat het immuunsysteem te heftig reageert op de steek, wat zo snel mogelijk tegengegaan moet worden. Als een dier minder goed kan ademen is dit altijd een spoedgeval. In de meeste gevallen zal een dierenarts het dier een injectie geven om het immuunsysteem te remmen, waardoor de zwelling vaak snel afneemt. Vaak zien we dat een dier hiervan snel opknapt.

Wat dus in eerste instantie een behoorlijk heftige reactie kan lijken, kan vaak gelukkig snel worden opgelost met medicatie. Gelukkig maar! Let dus altijd goed op na een wespensteek bij uw dier: wanneer er in korte tijd grote zwelling optreedt en dit eventueel leidt tot bijvoorbeeld ademhalingsproblemen, neem dan contact op met een dierenarts. Meestal gaat het echter goed en doet het plekje eventjes pijn, wat daarna gelukkig snel afneemt.

Geniet nog even van de nazomer, en hopelijk blijven de wespen een beetje op afstand!

Annemiek Boer

Dierenarts DGC Midden Salland

Openingstijden

Maandag :
08:00 - 18:00 uur
Dinsdag :
08:00 - 18:00 uur
Woensdag :
08:00 - 18:00 uur
Donderdag :
08:00 - 18:00 uur
Vrijdag :
08:00 - 18:00 uur
Zaterdag :
08:00 - 11:30 uur
Zondag :
gesloten

Contactgegevens

DGC Midden Salland
Burgemeester Kerssemakersstraat 48
8101 AP RAALTE

: info@middensalland.nl
: 0572 - 353334

KvK nummer: 08225175
BTW nummer: NL0057.45.603.B.01

Copyrights 2019 DGC Midden Salland
Scroll naar boven