Column april 2018

Beste lezers,

Plasklachten, vaak door een blaasontsteking, zien we geregeld  bij hond en kat. Het dier plast vaak kleine beetjes, plast ineens in huis, of plast soms met bloed erbij. Reden voor de eigenaar om contact met ons op te nemen. Meestal wordt een blaasontsteking vastgesteld middels een urineonderzoek. De eigenaar vangt urine van het dier op, wij kijken onder andere met de microscoop naar de aanwezigheid van bloed-, ontstekingscellen, bacteriën, eiwit en blaasgruis en naar de zuurgraad van de urine. De conclusie  van blaasontsteking wordt dan vaak getrokken en het dier krijgt medicijnen mee naar huis. In de meeste gevallen zijn d e problemen binnen een week verholpen.

Soms zijn de problemen na een paar dagen niet over, of komen ze snel terug na stoppen met de medicijnen. En soms zijn de klachten van het dier dusdanig ernstig, denk aan een dier die veel moeite met doen om te plassen, dat we het dier direct willen zien. Dit zijn redenen om het dier ook in de spreekkamer lichamelijk te onderzoeken en vaak ook om een echo van de urineblaas te maken. Want waarom blijft het dier plasklachten houden?  Met de echo gaan we op zoek naar onderliggende oorzaken voor een blaasontsteking. Dat kunnen (blaas)stenen zijn, maar kan ook een poliep of tumor zijn. De laatste twee maand hebben we opvallend veel honden met blaasstenen gezien.

Blaasstenen kunnen klein of groot zijn, maar een blaassteen van 2 cm doorsnede is zeker geen uitzondering. Het is niet moeilijk om voor te stellen dat de aanwezigheid van zo´n blaassteen zeer onprettig is. Los van de irritatie en ontsteking die het geeft in de blaas, kunnen blaasstenen zich ook verplaatsen naar de plasbuis. Met name bij de reu kan dit voor verstopping zorgen.

De behandeling van blaasstenen is vaak operatief. De buik en de blaas worden geopend en de blaassteen-/stenen worden verwijderd. Na het verwijderen van de blaasstenen, zijn de plasklachten in het algemeen ook 1 of 2 dagen later voorbij. De verwijderde steen laten we altijd analyseren. De steenanalyse verteld ons uit welke componenten de steen is opgebouwd en met welk type voer de kans op ontwikkeling van nieuwe stenen beperkt kan worden. We weten namelijk dat sommige stenen zich graag ontwikkelen bij een hoge zuurgraad van de urine. Speciaal dieetvoer kan ervoor zorgen dat de zuurgraad laag blijft, en dat de kans op steenontwikkeling laag blijft.

Tot zover de blaasproblemen.

Nog even een aandachtspunt voor alle konijnenbezitters: woensdag 2 mei en woensdag 16 mei houden wij spreekuren voor het vaccineren van  konijnen. Graag willen wij u oproepen om, als u uw konijn wilt laten vaccineren, een afspraak te maken voor een van deze dagen. Er wordt gevaccineerd tegen myxomatose, RHD-1 en RHD-2. U betaalt hiervoor € 40,-. Neemt u een tweede konijn mee dan betaalt u voor dit konijn € 35,-.

Marjolein Strengers

Dierenarts in Raalte en Heino.

 

 

 

Openingstijden

Maandag :
08:00 - 18:00 uur
Dinsdag :
08:00 - 18:00 uur
Woensdag :
08:00 - 18:00 uur
Donderdag :
08:00 - 18:00 uur
Vrijdag :
08:00 - 18:00 uur
Zaterdag :
08:00 - 11:30 uur
Zondag :
gesloten

Contactgegevens

DGC Midden Salland
Burgemeester Kerssemakersstraat 48
8101 AP RAALTE

: info@middensalland.nl
: 0572 - 353334

KvK nummer: 08225175
BTW nummer: NL0057.45.603.B.01

Copyrights 2019 DGC Midden Salland
Scroll naar boven