• Openingstijden ma t/m vr 08.00 - 18.00 uur | za 08.00 - 11.30 uur
  • info@middensalland.nl
  • 0572 - 353334

Column

Vishaakje

Vishaakje

Beste lezers,

Zoals u wellicht wel weet zijn wij als praktijk 24 uur per dag bereikbaar. Wanneer de praktijk gesloten is wordt de telefoon overgezet naar de dienstdoende dierenarts. In ons geval betekent dat, dat er twee dierenartsen dienst hebben. Een dierenarts van de gezelschapsdieren en een dierenarts van de landbouwhuisdieren. Tijdens zo’n dienst komen er verschillende (spoed-) gevallen langs.

Geregeld worden we gebeld wanneer een huisdier iets heeft opgegeten wat niet de bedoeling is. Een voorbeeld hiervan is een sok of chocolade. Wanneer dit net gebeurd is kunnen we het dier laten braken. Maar niet in alle gevallen kan dit. Zo werden we afgelopen maand op een vrijdagavond gebeld door een eigenaar die aan het vissen was. Het was mooi weer en de hond, een leuke pup van een half jaar oud, mocht mee. Voor iedereen die een pup heeft, of heeft gehad, weet dat je af en toe ogen in je achterhoofd nodig hebt want sommige pups zijn echt ondeugend. Ze kauwen op van alles, proberen of sommige dingen eetbaar zijn en zien geen gevaar. Zo ook deze pup. De eigenaren hadden zich net geïnstalleerd om een paar mooie vissen te vangen, of er hing iets anders aan hun lijn! In een kort moment van onoplettendheid had de pup ineens het vishaakje in de bek. De eigenaar was erg geschrokken en belde ons op. Aangezien er aan het vishaakje weerhaken zitten konden ze deze niet verwijderen. Het advies was dan ook: ‘Kom maar naar de praktijk dan gaan we meteen kijken wat we kunnen doen!’

Eenmaal op de praktijk aangekomen werd de pup op de onderzoekstafel gezet zodat er goed naar zijn bek kon worden gekeken. Het haakje zat in zijn bovenlip. Je mocht er absoluut niet aan zitten! Om de haak te kunnen verwijderen moest hij daarom eerst onder narcose worden gebracht. Na de narcoseprik sliep de pup en konden we aan de slag. We duwen het haakje verder door de lip, zodat hij er aan de andere kant (de kant van het weerhaakje) weer naar buiten stak. Daarna was het een kwestie van het haakje doorknippen. Toen eenmaal de haak verwijderd was, mocht de pup weer wakker worden en lekker mee naar huis. Die avond werd er geen vis meer gevangen.

Naast deze pup worden er regelmatig eenden bij ons binnengebracht met een vishaak in de bek of met visdraad verwikkeld om de poot. Dit zijn vaak nare wonden. Het is dan ook van belang dat de spullen na het vissen weer mee naar huis worden genomen.

Tot slot: wanneer uw huisdier iets heeft opgegeten wat niet de bedoeling is en u twijfelt of dit kwaad kan, u kunt ons altijd bellen voor overleg. Ook na onze openingstijden: 0572-35334.

Vriendelijke groet,

Team DGC Midden Salland

Onze dierenartsen staan voor uw dier(en) klaar

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar top