• Openingstijden ma t/m vr 08.00 - 18.00 uur | za 08.00 - 11.30 uur
  • info@middensalland.nl
  • 0572 - 353334

Column

Column tumor in de bek

Column tumor in de bek

Geachte lezers,

Afgelopen maanden heb ik veel tijd besteedt aan Jasper. Jasper is een Rhodesian Ridgeback, in het Nederlands ook wel Pronkrug genaamd. Dit is een grote lichtbruine hond met een strook haar op de rug, tussen de schouderbladen, die recht op staat. Oorspronkelijk komt hij uit Rhodesie (Zimbabwe)  in zuidelijk Afrika waar hij gefokt werd om kuddes koeien te beschermen tegen leeuwen en dergelijke. Tegenwoordig zijn het gezellige huishonden die echter wel een duidelijk en streng baasje nodig hebben.

Jasper kwam op spreekuur met een bult onder de tong. Ook aan de linker buitenkant van de hoektand was al wat woekering te zien. Hij had er geen last van en at dan ook prima. Wel hebben we Jasper wat weefselcellen afgenomen voor nader onderzoek. De patholoog had als uitslag dat het een ontsteking zou zijn en we hebben Jasper dus een lange kuur antibioticum gegeven.

Nu weten we uit ervaring dat bulten in de bek niet vaak een ontsteking zijn, maar veel vaker gezwellen. Dat bleek ook wel later ik Jasper na een week weer zag. De bult was niet geslonken, integendeel, hij was gegroeid! Toch had Jasper nog steeds geen last van het proces zodat ik met de eigenaar heb afgesproken dat ze pas zouden bellen als er iets veranderde in de situatie.

Chirurgie om de tumor te verwijderen is welhaast uitgesloten omdat je dan zowel een deel van de kaak als de tong zou moeten verwijderen. Dit vind ik, samen met de eigenaar, geen reële optie voor een 10 jaar oude hond. Ook is het met ingrijpende chirurgie niet gezegd dat je alle tumorcellen weghaalt.

Wellicht vraagt u zich af waarom de patholoog niet gezien had dat dit een tumor was? Nu is het zo dat een tumor vaak ook haarden met ontsteking bevat. Als je net zo’n stukje wegneemt en opstuurt kan de patholoog dus op het verkeerde been gezet worden.

Twee weken geleden belden de baasjes weer, of ik tijd had om even naar Jasper te komen kijken… Bij aankomst bleek dat het gezwel nu wel zo groot was geworden als een kleine appel. Ook was er een zweer ontstaan zodat er soms was vocht uitsijpelde. Voor veel eigenaren is nu het moment aangebroken om een hond te laten inslapen, echter niet voor de baasjes van Jasper. Ze waren ervan overtuigd dat de hond geen pijn had en een paar vlekjes in huis was geen probleem, zodat ze het nog een weekje aan zijn gaan kijken.

Maar een week later begon Jasper minder te eten en het lekken van vocht na almaar toe zodat we toch besloten hebben hem in te laten slapen. Voor een euthanasie brengen we de hond eerst onder narcose zodat hij of zij geen bewustzijn of pijngevoel meer heeft. Daarna geven we een injectie met een middel waarvan de hartspier stil gaat staan. Dit zorgt voor het uiteindelijke sterven.

De eigenaar was blij dat Jasper nog een lange tijd, pijnvrij, had geleefd en kon berusten in het uiteindelijke lot. Ook was er een vorm van opluchting nadat Jasper uiteindelijk was overleden. Dat klinkt misschien vreemd, maar het nemen van de beslissing om je hond te laten inslapen is een erg zware. Het is voor de buitenwereld veel makkelijker om hierover te oordelen dan voor het liefhebbende, geëmotioneerde baasje.

Hopelijk heb ik de volgende keer weer een vrolijker verhaal.

Bob Suurenbroek

Dierenarts in Raalte en Heino

 

 

 

Onze specialisten staan voor uw dier(en) klaar

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar top