Column

Titeren

Titeren

Beste lezers,

Zoals u vast weleens heeft gehoord of gelezen worden honden tegenwoordig steeds vaker getiterd om te kijken of het geven van een vaccinatie nodig is. Titeren is het bepalen van antistoffen (de titer) in het bloed om te kijken of de hond nog voldoende beschermd is tegen de belangrijke ziektes: parvo, hondenziekte en besmettelijke leverziekte. Deze drie ziektes zitten in de zogenaamde cocktail vaccinatie, waartegen elke drie jaar wordt gevaccineerd, samen met de ziekte van Weil (leptospirose), waartegen uw hond jaarlijks wordt gevaccineerd. Sinds kort hebben wij ook de mogelijkheid om uw dier te titeren met behulp van de Rapid Status Titertest.

De Rapid Status Titertest is een snelle en betrouwbare titerbepaling die uitgevoerd kan worden tijdens het consult. Er wordt aan het begin van het consult een kleine hoeveelheid bloed afgenomen, waarna de titertest wordt ingezet. Tijdens het wachten op de uitslag wordt uw dier helemaal nagekeken en krijgt de vaccinatie voor de ziekte van Weil en eventueel ook kennelhoest en rabiës. Als uit de uitslag van de test blijkt dat er voldoende afweerstoffen tegen de bovenstaande drie ziektes zijn gevonden, dan wordt er in het paspoort voor één of drie jaar afgetekend (afhankelijk van de leeftijd en eerdere vaccinatiestatus van de hond). Wanneer er één of meerdere antistoffen te laag zijn, dan wordt er een passende vaccinatie gegeven. Het mooiste is om na drie weken nogmaals te titeren om te kijken of deze vaccinatie ook daadwerkelijk is aangeslagen.

De titertest die wij gebruiken kan alleen uitgevoerd worden voor besmettelijke leverziekte, hondenziekte/distemper en parvo vanaf een leeftijd van één jaar. De vaccinatie tegen de ziekte van Weil (leptospirose) en eventueel tegen kennelhoest moet nog steeds elk jaar gegeven worden. Daarnaast geldt voor de hondsdolheid vaccinatie (rabiës) voor het buitenland een wettelijke bepaling dat deze elke drie jaar gegeven moet worden en kan de titertest hiervoor niet gebruikt worden. Voor katten kan er eventueel de titer voor kattenziekte bepaald worden, maar niesziekte moet nog steeds jaarlijks worden gevaccineerd.

Wilt u gebruik maken van een titerbepaling op onze praktijk of wilt u meer informatie over bijvoorbeeld de kosten van deze test neemt u dan contact op met het volgende telefoonnummer: 0572-353334. Wij hopen u binnenkort weer te zien met uw dier op de praktijk voor een vaccinatie of titerbepaling!

Met vriendelijk groet,

Korinne Oldeboer

Dierenarts in Raalte en Heino

Onze dierenartsen staan voor uw dier(en) klaar

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar boven