• Openingstijden ma t/m vr 08.00 - 18.00 uur | za 08.00 - 11.30 uur
  • info@middensalland.nl
  • 0572 - 353334

Column

Puppies

Puppies

Beste lezers,

Het zijn, net als voor veel mensen, ook bij ons bijzondere tijden. We zijn, ondanks alle maatregelen die covid met zich meebrengen, altijd open geweest zodat we de dieren die zorg nodig hebben kunnen helpen. Het was erg druk de laatste tijd en de verklaring daarvoor is dat veel mensen een jong puppy of kitten in huis genomen hebben. Er zijn dus veel jonge dieren de revue gepasseerd.

Dat is natuurlijk erg leuk om te doen. De geboortes, als eerste, zijn altijd bijzonder. Vaak gaat het proces goed en worden de jonkies zonder problemen geboren, maar keizersnedes horen er natuurlijk ook bij. Dat is voor de eigenaar en het moederdier niet zo plezierig, maar de operatie met al het nieuwe leven is voor ons dierenartsen altijd bijzonder en uitdagend om te doen.

Na de geboorte gaan de jongen als het goed is snel drinken en groeien ze goed. Zelf heb ik ondervonden dat het soms anders loopt. Op een avond kwamen mensen een gevonden kitten brengen (de dierenambulance reed niet meer na 22.00). Dit diertje was nog maar 2 weken oud en had dringend verzorging nodig. Liefdevol hebben we haar opgenomen bij mij thuis en met veel aandacht, flesjes melk en kunst en vliegwerk is ze opgegroeid tot een gezond kitten.

Nog geen week na de komst van het eerste kitten zette de assistente de achterdeur van de praktijk ’s ochtends open toen er nog een kitten aan kwam lopen, ook moederloos. Hij ging pontificaal in de gang zitten en wachtte op aandacht en eten! Ook voor dit diertje was er plaats bij mij thuis zodat het eerste kitten gezellig een vriendje heeft gehad. Samen zijn ze 2 maanden later naar een nieuw baasje gegaan.

Wat we ook veel hebben mogen doen is het uitvoeren van nestentingen, veel meer dan anders gingen we geregeld op huisvisite om op locatie hele nesten puppy’s of kittens te vaccineren. Hierbij worden de jonkies uitvoerig onderzocht, gevaccineerd en gechipt. Tot slot krijgen ze een volledig ingevuld officieel dierenpaspoort zodat de nieuwe eigenaar een keurig bijpassend document krijgt als het puppy opgehaald wordt.

Als de nieuwe eigenaar met het puppy op 9 weken leeftijd naar onze praktijk komt wordt het diertje wederom onderzocht om te kijken of de dierenarts die de nestenting heeft uitgevoerd (die kan uit het hele land of buitenland komen) goed werk heeft geleverd. Ook wordt gecontroleerd of de chip goed werkt. Tot slot wordt het dier de vervolgenting toegediend. Deze negen weekse enting wordt op 12 weken leeftijd herhaald.

Bij deze bezoeken wordt door de assistente aangeboden om op het gratis puppy/kitten-consultatie-bureau te komen. Hierbij kan de eigenaar in het eerste jaar enkele keren bij de assistente op bezoek komen voor een onderzoek en om vragen te stellen. Leuk voor de pup, eigenaar en de assistente.

Al met al is er van alles te doen rond de eerste maanden van het leven van een nieuw puppy of kitten. Mochten er vragen zijn over dit onderwerp dan kunt u altijd met ons bellen. We helpen u graag met alle vragen.

Vriendelijke groeten namens mijn  mede-dierenartsen en de dierenartsenassistentes

Bob Suurenbroek

Dierenarts in Raalte en Heino

Onze dierenartsen staan voor uw dier(en) klaar

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar top