• Openingstijden ma t/m vr 08.00 - 18.00 uur | za 08.00 - 11.30 uur
  • info@middensalland.nl
  • 0572 - 353334

Column

Column penisamputatie

Column penisamputatie

Geachte lezers,

Waarschuwing… dit stukje is minder geschikt voor mannelijke  lezers…

Vorige maand kwam een boomer-hondje in de weekenddienst met een vervelend probleem. De voorhuid was naar achteren geschoven ten gevolge van een erectie. Het terug- schachten  ging echter niet zoals het moest en ten gevolge daarvan was de punt van de penis erg gaan zwellen. Deze toestand had al een tijdje aangehouden alvorens de eigenaar het had ontdekt en naar de dierenarts ging.

Normaal is de procedure als volgt dat de opening van de voorhuid wijder wordt gemaakt waarna de penis weer naar binnen kan. Dat hebben we nu ook gedaan, echter er was een complicatie…de penis was zo lang gestuwd geweest dat de doorbloeding sterk verslechterd was. Hierdoor was het geheel paars geworden. We hebben er voor gekozen om het enkele dagen aan te kijken of de penis nog weer terugkleurde naar roze en functioneel bleef.

Echter naar die paar dagen was de toestand van de penis helaas niet verbeterd, sterker…delen waren verdwenen tgv necrose (weefselverval). De toekomst van het orgaan stond zeer op het spel waardoor snel problemen zouden gaan ontstaan met de urinelozing.

Deze toestand heeft tot een uniek besluit geleid. We hebben besloten de penis te amputeren. Deze operatie is zo zeldzaam dat hij in geen enkel veterinair chirurgieboek beschreven is. En dan wordt het natuurlijk uitdagend voor mij, en leuk. Met de combinatie van logisch nadenken en goede anatomisch kennis zijn we begonnen aan de procedure.

Allereerst is het scrotum inclusief testikels verwijderd. Op deze plek is een opening gecreëerd naar de plasbuis, de urinelozing moet immers gewoon doorgaan. De plasbuis wordt over een lengte van 4 cm in de lengte geopend waarna deze wondranden aan de huid vastgehecht worden. Hierdoor maken we er als het ware een teefje van.  De opening moet zo groot zijn omdat anders door littekenvorming de plasbuis weer gaat sluiten.

Na dit deel van de operatie is heel voorzichtig de penis los geprepareerd van de buik. Het is opvallend hoe groot de bloedbanen zijn welke naar de penis lopen, al is natuurlijk voor een erectie plotseling veel bloedtoevoer nodig…

Na het verwijderen van de penis bleef een groot gat over welke zo precies als mogelijk gesloten werd. Het eindresultaat stemde ons tevreden. Het leek inderdaad net een teefje..

Ook de volgende dag ging het erg goed met het hondje en na 10 dagen konden de hechtingen verwijderd worden. Het hondje was erg blij en leek geen problemen te hebben met zijn penisloze bestaan. Een bijzonder geval….dat is het.

Vriendelijke groet,

Bob Suurenbroek, dierenarts in Raalte en Heino.

Onze specialisten staan voor uw dier(en) klaar

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar top