• Openingstijden ma t/m vr 08.00 - 18.00 uur | za 08.00 - 11.30 uur
  • info@middensalland.nl
  • 0572 - 353334

Column

Oogaandoeningen

Oogaandoeningen

Geachte lezers,

De afgelopen weken hebben we nogal wat oog patiënten de revue zien passeren. Graag wil ik de meest voorkomende oogproblemen die we zien bespreken.

  • Het vaakst zien we de bindvliesontsteking die door bacteriën veroorzaakt wordt. De hond of kat knijpt met de ogen, hebben etter tussen de oogleden en het oogwit is rood verkleurd. Tijdens het onderzoek wordt gekeken of het hoornvlies beschadigd  Als dit niet aan de orde is wordt een zalfje voorgeschreven waarna de klachten snel zullen verdwijnen.
  • Mocht de ontsteking niet behandeld worden dan kan dus een beschadiging van het hoornvlies ontstaan. Dit kan ook ten gevolge van een kattenkrab of een ongelukje met een tak of doorn gebeuren. Als de beschadiging zeer ernstig is kan er voor gekozen worden om het derde ooglid over het hoornvlies te hechten. Dit ziet er vreemd uit omdat de hechting door middel van 2 overhemdknoopjes op het bovenooglid vast gezet worden. In het algemeen geneest het oog alsnog snel.
  • Wat we ook vaak zien is een fenomeen waarbij de oogleden naar binnen gekruld zijn. De vacht van de oogleden duwt dan permanent op het hoornvlies. Dit geeft erg veel ongemak voor het dier. De oplossing is een operatie waarbij een reepje huid , parallel aan de oogleden, verwijderd wordt. Hierdoor komen de oogleden weer in een normale positie te zitten zodat de ellende weer verholpen is. Deze aandoening heet entropion.
  • Wat we veel minder vaak zien is het tegenovergestelde fenomeen, de zogenaamde ectropion. Hierbij zijn de oogleden naar buiten gekruld en kan je permanent het bindvlies zien. Sint Bernardhonden hadden dit vroeger erg vaak. Ook hier is een operatie vereist.
  • Weer een andere aandoening van de oogleden is distichiasis. Hierbij groeien er haartjes uit de anders haarloze oogleden. De minuscule haartjes prikken permanent in het hoornvlies en geven hierdoor erg veel ongemak. Herhaaldelijk epileren is de oplossing.
  • Als we naar de oogbol zelf kijken zijn er twee belangrijke aandoeningen, glaucoom en uveitis.

Glaucoom is een aandoening waarbij de oogboldruk te ver is opgelopen. De hoeveelheid vocht in een oogbol is niet constant. Het is het resultaat van zowel oogbolvochtproductie als afvoer. Soms zijn er problemen met de afvoer en neemt de hoeveelheid vocht en druk dus toe. Gevolg is pijn, en zichtverlies. Uiteindelijk zal ook de omvang van de oogbol toenemen. Met medicijnen is in het beginstadium nog veel te redden.

Uveitis is een ontsteking van de iris. Dit is vaak ten gevolge van een forse knal op de oogbol. Dit kan bijvoorbeeld door een tennisbal of een tak komen waar tegenaan is gelopen. Het dier heeft veel pijn en moet direct met medicijnen geholpen worden. Gelukkig komt het dan vaak goed.

Mocht een oogaandoening tot erg veel schade en pijn geleid hebben dan zijn we nogal eens gedwongen tot het verwijderen van de oogbol. Dit is voor de eigenaar vaak een shock, maar dit doen we alleen als er geen andere oplossing is. En we doen het ook alleen om het dier pijnvrij door het leven te laten gaan. En als de vacht op de kop is terug gegroeid zie je er nog amper wat van.

Een algemeen advies is dus om zo snel mogelijk te komen als er iets aan de hand is met de ogen van je huisdier. In het begin is er namelijk vaak nog veel aan te doen.

Tot slot wil ik er op wijzen dat onze praktijk normaal geopend is in de deze coronatijd. Wel wil ik graag op de voorzorgsmaatregelen wijzen die wij hanteren. Bezoek hiervoor onze website.

Vriendelijke groet,

Bob Suurenbroek

Dierenarts in Raalte en Heino

 

 

 

 

Onze dierenartsen staan voor uw dier(en) klaar

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar top