• Openingstijden ma t/m vr 08.00 - 18.00 uur | za 08.00 - 11.30 uur
  • info@middensalland.nl
  • 0572 - 353334

Column

Konijnenenting

Konijnenenting

Geachte lezers,

Omdat het inmiddels april is en het buiten weer warmer is geworden, zullen ook de stekende insecten in aantallen gaan toenemen. Daarom willen wij u wijzen op het belang van vaccineren van uw konijn.

Al jarenlang vaccineren we konijnen. Was dat vroeger tegen de beruchte ziekte myxomatose en RHD type 1 (Rabbit Hemorrhagic Disease, oftewel bloedingsziekte bij konijnen), sinds een aantal jaren vaccineren we ook tegen RHD type 2. Misschien weet u het nog. Een paar jaar geleden was er in het hele land een golf van plotselinge sterfte onder konijnen. Deze genoemde ziektes zijn zeer besmettelijk voor konijnen en worden alledrie overgedragen via direct konijnencontact, via stekende insecten, besmet gras/voedsel/schoeisel en via urine en ontlasting.

De oude vaccins boden helaas geen bescherming tegen het RHD-virus type 2. Daarom is er in allerhaast gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe vaccins . De ontwikkelingen volgden elkaar snel op, met als gevolg verschillende vaccinatieadviezen. U heeft ze misschien voorbij zien komen, met verschillende werkzaamheidsduren en verschillende prijzen. Sinds dit voorjaar is er weer een nieuw vaccin beschikbaar, een vaccin dat wij vanaf nu willen gaan gebruiken. Wat is er zo mooi aan? Het is een 3-in-1-vaccin: het veroorzaakt een weerstandsopbouw bij het konijn tegen zowel myxomatose, RHD type 1 en RHD type 2. Daarnaast biedt het bescherming voor een heel jaar. Elk vaccinflesje bevat 1 dosering voor 1 konijn. Dat betekent dat het niet nodig is om heel veel konijnen tegelijk op 1 dag te laten komen om snel een groot flesje met vaccins leeg te maken. En het is gelukkig goedkoper dan sommige vorige vaccins. Om deze redenen hebben we geen speciale konijnenvaccinatiedagen meer. U bent welkom, ieder moment van het jaar, op een dag dat het u uitkomt.

Mocht u meer informatie wensen over deze ziektes en preventiemogelijkheden, informeer dan hiernaar bij onze assistentes.

Tot slot nog even dit. Het dagelijkse leven staat op het moment volledig in het teken van corona. We worden regelmatig gevraagd of wij als praktijk nog geopend zijn. En op dit moment is het antwoord daarop: ja! U kunt nog steeds met uw dier bij ons terecht. Echter het zorg bieden aan dieren brengt ons natuurlijk ook in contact met hun baasjes. We zullen wij u daarom vragen enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo is de praktijk in Heino voorlopig gesloten. In de praktijk in Raalte wordt u gevraagd om met slechts 1 gezonde begeleider en het dier naar binnen te gaan. Daarnaast zal u, anders dan u gewend was, gevraagd worden om in de wachtkamer te blijven wachten zodat de dierenarts samen met assistente in de spreekkamer uw dier kan onderzoeken (uitzonderingen zijn mogelijk). Met deze en andere maatregelen (na te lezen op onze site www.middensalland.nl) hopen wij dat we in goede gezondheid de zorg voor uw dier kunnen blijven verlenen.

 

Vriendelijke groet,

Marjolein Strengers

Dierenarts in Raalte en Heino

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onze dierenartsen staan voor uw dier(en) klaar

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar top