• Openingstijden ma t/m vr 08.00 - 18.00 uur | za 08.00 - 11.30 uur
  • info@middensalland.nl
  • 0572 - 353334

Column

Column kattenziekte

Column kattenziekte

Beste lezers,

Zoals in vele nieuwsberichten te lezen, is er op verschillende plaatsen in Nederland kattenziekte uitgebroken. Kattenziekte, oftewel het feline panleukopenievirus (FPLV), is een ernstige ziekte veroorzaakt door een virus met vrijwel altijd een dodelijk afloop bij niet gevaccineerde dieren. Dit virus is vergelijkbaar met het zeer besmettelijke en levensbedreigende parvovirus bij de hond. De darmen van besmette katten worden vooral aangetast door het virus, waardoor er verschijnselen vanuit het maagdarmkanaal ontstaan: braken, verminderde eetlust, diarree, koorts en sloomheid. Enkele dagen na besmetting overlijden de meeste katten hierdoor aan uitdroging en/of bloedarmoede.

Gelukkig is er ook goed nieuws: kattenziekte is heel goed te voorkomen door het vaccineren van uw kat! Op dit moment hebben we nog geen zieke katten binnengekregen op de praktijk, maar wel al verschillende ongeruste katteneigenaren aan de lijn gehad met de vraag of hun geliefde kat nog voldoende beschermd was tegen de ziekte. Volwassen katten die elke drie jaar gevaccineerd zijn tegen kattenziekte en niesziekte (Tricat Trio sticker in het vaccinatieboekje of paspoort) zijn voldoende beschermd. Voor volwassen katten die nog nooit zijn gevaccineerd wordt geadviseerd om deze zo snel mogelijk te vaccineren om besmetting te voorkomen, één vaccinatie is hiervoor voldoende. Voor kittens wordt geadviseerd om naast de vaccinatie op 9 en 12 weken leeftijd nog een keer extra te vaccineren op 16 weken leeftijd, zodat er zeker is dat de vaccinatie is aangeslagen en uw kitten optimaal beschermd is.

Ook wanneer uw katten niet buiten komen is vaccineren wel belangrijk. U kunt het virus namelijk meenemen van buiten via uw kleding en schoenen, waardoor uw kat alsnog ziek kan worden. Het virus is namelijk erg besmettelijk en kan weken tot maanden in leven blijven in de omgeving.

Pak vanavond dus nog eens het vaccinatieboekje of paspoortje van uw kat erbij en check wanneer deze voor het laatst is gevaccineerd en met welk vaccin. Mocht u daarna toch nog vragen hebben of twijfelen over de vaccinatiestatus van uw huisdier, neem dan gerust contact met ons op. Wanneer u een afspraak wilt maken voor vaccinatie tegen kattenziekte en een gezondheidscontrole kunt u ons bellen op het volgende telefoonnummer: 0572-353334. Dit geldt ook voor de eigenaren die ons nog nooit bezocht hebben.

Met vriendelijk groet,

Korinne Oldeboer

Dierenarts in Raalte en Heino

Onze specialisten staan voor uw dier(en) klaar

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar top